Určite to poznáte – ešte včera bol chlieb mäkký a voňavý, no už na druhý deň je suchý a tvrdý. Je to prirodzený proces. Škrob obsiahnutý v chlebe sa po upečení postupne vracia do svojej pôvodnej kryštalickej štruktúry. Striedka preto tvrdne a pečivo stráca vláčnosť.
Svoje urobí aj strata vody. Práve odparovanie vlhkosti je jedným z hlavných dôvodov, prečo chlieb tak rýchlo stvrdne.
Trik s jablkom: funguje, ale nie bez rizika
Jednou z tradičných domácich rád je vložiť do chlebníka kúsok jablka alebo jeho šupku. Ovocie dodá do uzavretého priestoru vlhkosť a pečivo vydrží mäkké o niekoľko dní dlhšie. Niekedy dokonca aj viac než týždeň.
Treba si však dať pozor. Nadmerná vlhkosť môže podporiť vznik plesní a chlieb môže chytiť jablkovú príchuť. Preto sa odporúča vložiť len malý kúsok ovocia alebo kúsok šupky, pravidelne ich meniť a chlieb nikdy neukladať do plastového vrecka.
Najistejšia metóda? Mrazenie
Ak chcete mať istotu, že pečivo vydrží čerstvé bez rizika plesní či neželanej chuti, najlepšie je chlieb zamraziť. Bochník si stačí rozdeliť na časti, zabaliť do uzatvárateľného vrecka a vložiť do mrazničky.
Keď chlieb potrebujete, stačí ho vybrať a na pár minút vložiť do rúry predhriatej na 180 °C. Po 5 až 10 minútach bude mať opäť chrumkavú kôrku a mäkkú striedku ako čerstvý.
Prekvapivý bonus: rozmrazený chlieb môže byť zdravší
Vedci zistili, že chlieb po zamrazení a následnom ohriatí môže mať nižší glykemický index. Počas tohto procesu sa totiž zvyšuje množstvo tzv. rezistentného škrobu. Ten sa netrávi v tenkom čreve, ale dostáva sa až do hrubého, kde slúži ako potrava pre prospešné baktérie.
Vďaka tomu môže byť rozmrazený chlieb vhodnejší aj pre ľudí s cukrovkou či tých, ktorí si strážia hladinu cukru v krvi.