Slováci nevedia, že tieto jedlá sa nemajú ohrievať v mikrovlnke

mikrovlnka

Len málo vynálezov zmenilo každodenný život tak ako mikrovlnná rúra. Dnes si bez nej ľudia nevedia predstaviť žiadnu kuchyňu. Pravdou je, že tento jednoduchý spotrebič je obrovským pomocníkom. Vďaka nemu je vopred pripravené jedlo hotové za niekoľko minút. To je v hektickej dobe niečo nenahraditeľné.

Ohrev v mikrovlnnej rúre má však svoje špecifiká. Väčšina ľudí vie, že do nej nemôžete vložiť hliníkovú fóliu ani plast. Horšie je to však so samotným jedlom. Niektoré nie sú určené na ohrev v mikrovlnnej rúre. Môžu sa pokaziť, ale môžu aj poškodiť vaše zdravie.

Ryža

Zdanlivo nevinná potravina, ktorá sa môže v mikrovlnnej rúre nebezpečne premeniť. Ako uvádza Úrad pre potravinové normy, v niektorých prípadoch hrozí riziko otravy. Ryža obsahuje baktériu Bacillus cereus, ktorá sa bežným varením zničí, ale mikrovlny na jej zničenie nestačia.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Skrytá funkcia papiera na pečenie, ktorú výrobcovia radšej taja

Spracované mäso

Výhodou spracovaného mäsa alebo rôznych údenín je, že vydržia dlhšie. Je to vďaka konzervačným látkam a chemikáliám, ktoré obsahuje. Jeho ohrievanie v mikrovlnnej rúre však môže tieto látky nebezpečne zmeniť. Dochádza k chemickým zmenám, napríklad k oxidácii cholesterolu, ktorá je spojená s vysokým rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Materské mlieko

Matky majú často vo zvyku odstriekavať si materské mlieko a uchovávať ho na neskoršie použitie. Nie je na tom nič zlé, práve naopak. Len takéto mlieko neohrievajte v mikrovlnnej rúre. Fľaša sa totiž v mikrovlnnej rúre neohrieva rovnomerne, ale zvyčajne vytvára horúce a studené miesta. Dieťa sa môže veľmi ľahko popáliť. Z ohriatej plastovej fľaše sa tiež môžu uvoľňovať jej častice, ktoré spôsobujú karcinogénne procesy. Materské mlieko by ste mali ohrievať pomocou horúcej vody v špeciálnom ohrievači alebo hrnci.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Rada starých rodičov: Ako zabezpečiť bohatú úrodu zemiakov bez chemikálií

Kuracie mäso

Kuracie mäso si vždy vyžaduje veľmi opatrnú prípravu, pretože môže obsahovať nebezpečné baktérie. Mikrovlnné žiarenie ich však nedokáže vždy správne zničiť, čiastočne aj preto, že mikrovlnná rúra neohrieva rovnomerne. Baktérie typu salmonely preto môžu ľahko prežiť. Niektoré štúdie jasne preukázali, že ľudia, ktorí pravidelne používajú mikrovlnnú rúru, sú oveľa náchylnejší na bakteriálne infekcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *