mikrovlnka
Slovensko

Slováci nevedia, že tieto jedlá sa nemajú ohrievať v mikrovlnke

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Len málo vynálezov zmenilo každodenný život tak ako mikrovlnná rúra. Dnes si bez nej ľudia nevedia predstaviť žiadnu kuchyňu. Pravdou je, že tento jednoduchý spotrebič je obrovským pomocníkom. Vďaka nemu je vopred pripravené jedlo hotové za niekoľko minút. To je v hektickej dobe niečo nenahraditeľné.

Ohrev v mikrovlnnej rúre má však svoje špecifiká. Väčšina ľudí vie, že do nej nemôžete vložiť hliníkovú fóliu ani plast. Horšie je to však so samotným jedlom. Niektoré nie sú určené na ohrev v mikrovlnnej rúre. Môžu sa pokaziť, ale môžu aj poškodiť vaše zdravie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Mesto, ktoré poznala celá Európa: Ako sa Banská Bystrica preslávila v 16. storočí

Ryža

Zdanlivo nevinná potravina, ktorá sa môže v mikrovlnnej rúre nebezpečne premeniť. Ako uvádza Úrad pre potravinové normy, v niektorých prípadoch hrozí riziko otravy. Ryža obsahuje baktériu Bacillus cereus, ktorá sa bežným varením zničí, ale mikrovlny na jej zničenie nestačia.

Spracované mäso

Výhodou spracovaného mäsa alebo rôznych údenín je, že vydržia dlhšie. Je to vďaka konzervačným látkam a chemikáliám, ktoré obsahuje. Jeho ohrievanie v mikrovlnnej rúre však môže tieto látky nebezpečne zmeniť. Dochádza k chemickým zmenám, napríklad k oxidácii cholesterolu, ktorá je spojená s vysokým rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pri Žiline natočili majestátneho medveďa, ktorý beží ako kôň

Materské mlieko

Matky majú často vo zvyku odstriekavať si materské mlieko a uchovávať ho na neskoršie použitie. Nie je na tom nič zlé, práve naopak. Len takéto mlieko neohrievajte v mikrovlnnej rúre. Fľaša sa totiž v mikrovlnnej rúre neohrieva rovnomerne, ale zvyčajne vytvára horúce a studené miesta. Dieťa sa môže veľmi ľahko popáliť. Z ohriatej plastovej fľaše sa tiež môžu uvoľňovať jej častice, ktoré spôsobujú karcinogénne procesy. Materské mlieko by ste mali ohrievať pomocou horúcej vody v špeciálnom ohrievači alebo hrnci.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Stačí pár kvapiek a pavúky u vás už nikdy nebudú. Nám to vonia, no oni to neznášajú

Kuracie mäso

Kuracie mäso si vždy vyžaduje veľmi opatrnú prípravu, pretože môže obsahovať nebezpečné baktérie. Mikrovlnné žiarenie ich však nedokáže vždy správne zničiť, čiastočne aj preto, že mikrovlnná rúra neohrieva rovnomerne. Baktérie typu salmonely preto môžu ľahko prežiť. Niektoré štúdie jasne preukázali, že ľudia, ktorí pravidelne používajú mikrovlnnú rúru, sú oveľa náchylnejší na bakteriálne infekcie.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *