Potraviny, ktoré by ste nemali pred prípravou umývať

kura
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ľudia sú zvyknutí všetko pred prípravou jedla riadne umyť. Možno vás však prekvapí, že existujú potraviny, ktoré by ste pred prípravou rozhodne nemali umývať. Môžete si tým vážne poškodiť zdravie a potraviny znehodnotiť. Aké to sú? Pozrite sa na ne.

Hydinové mäso

Tiež si myslíte, že umytím surového kuracieho mäsa pred jeho spracovaním z neho odstránite baktérie? Je to veľký omyl. Podľa štúdií môže oplachovanie kuracieho alebo morčacieho mäsa pod tečúcou vodou spôsobiť zdravotné problémy. Baktérie z mäsa sa dostanú do umývadla, na pracovnú plochu a na vaše ruky. Potom sa môžete ľahko nakaziť salmonelózou alebo kampylobakteriózou. Preto odborníci tvrdia, že hydinové mäso by ste rozhodne nemali oplachovať a namiesto toho ho rovno uvariť. Dostatočná tepelná úprava baktérie zničí.

Ryby

Oplachovanie vodou sa neodporúča ani v prípade surových rýb. Zápachu a baktérií sa tým nezbavíte. Čerstvé ryby určite nezapáchajú. Ak je slizká a zapácha, je stará a nemala by sa jesť. Opláchnutím ryby sa nezbavíte baktérií, ale rozšírite kontamináciu na iné povrchy v kuchyni. Pri príprave surového mäsa vždy používajte len dosku na krájanie a povrch a náčinie priebežne umývajte horúcou vodou so saponátom.

Červené mäso

Červené mäso je menej náchylné na kontamináciu ako hydina a ryby, ale neodporúča sa dávať surový steak, kus mäsa alebo rebrá pod tečúcu vodu. Baktérie môžete rozniesť po kuchyni a pokaziť výslednú chuť mäsa. Preto mäso pred varením neumývajte.

Vajíčka

Vajcia sú potiahnuté ochrannou vrstvou, ktorá izoluje baktérie, zabraňuje kontaminácii iných potravín a chráni vajcia pred pokazením. Vajíčka pred varením neumývajte. Ak vajcia pred rozbitím alebo varením opláchnete, odstránite ochrannú vrstvu, riskujete kontamináciu a postriekanie okolia baktériami.

Huby

Možno vás to prekvapí, ale niektorí ľudia pred prípravou oplachujú aj huby. Zvyčajne ich chcú zbaviť nečistôt a ihličia. Podľa odborníkov však stačí huby očistiť nožom a v prípade potreby ich utrieť papierovou utierkou. Ak huby pred varením opláchnete, zmení to ich chuť a konzistenciu. Rýchlo totiž absorbujú vodu. Teplo na ohni zničí všetky baktérie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *