Ľudia sú zvyknutí všetko pred prípravou jedla riadne umyť. Možno vás však prekvapí, že existujú potraviny, ktoré by ste pred prípravou rozhodne nemali umývať. Môžete si tým vážne poškodiť zdravie a potraviny znehodnotiť. Aké to sú? Pozrite sa na ne.
Hydinové mäso
Tiež si myslíte, že umytím surového kuracieho mäsa pred jeho spracovaním z neho odstránite baktérie? Je to veľký omyl. Podľa štúdií môže oplachovanie kuracieho alebo morčacieho mäsa pod tečúcou vodou spôsobiť zdravotné problémy. Baktérie z mäsa sa dostanú do umývadla, na pracovnú plochu a na vaše ruky. Potom sa môžete ľahko nakaziť salmonelózou alebo kampylobakteriózou. Preto odborníci tvrdia, že hydinové mäso by ste rozhodne nemali oplachovať a namiesto toho ho rovno uvariť. Dostatočná tepelná úprava baktérie zničí.
Ryby
Oplachovanie vodou sa neodporúča ani v prípade surových rýb. Zápachu a baktérií sa tým nezbavíte. Čerstvé ryby určite nezapáchajú. Ak je slizká a zapácha, je stará a nemala by sa jesť. Opláchnutím ryby sa nezbavíte baktérií, ale rozšírite kontamináciu na iné povrchy v kuchyni. Pri príprave surového mäsa vždy používajte len dosku na krájanie a povrch a náčinie priebežne umývajte horúcou vodou so saponátom.
Červené mäso
Červené mäso je menej náchylné na kontamináciu ako hydina a ryby, ale neodporúča sa dávať surový steak, kus mäsa alebo rebrá pod tečúcu vodu. Baktérie môžete rozniesť po kuchyni a pokaziť výslednú chuť mäsa. Preto mäso pred varením neumývajte.
Vajíčka
Vajcia sú potiahnuté ochrannou vrstvou, ktorá izoluje baktérie, zabraňuje kontaminácii iných potravín a chráni vajcia pred pokazením. Vajíčka pred varením neumývajte. Ak vajcia pred rozbitím alebo varením opláchnete, odstránite ochrannú vrstvu, riskujete kontamináciu a postriekanie okolia baktériami.
Huby
Možno vás to prekvapí, ale niektorí ľudia pred prípravou oplachujú aj huby. Zvyčajne ich chcú zbaviť nečistôt a ihličia. Podľa odborníkov však stačí huby očistiť nožom a v prípade potreby ich utrieť papierovou utierkou. Ak huby pred varením opláchnete, zmení to ich chuť a konzistenciu. Rýchlo totiž absorbujú vodu. Teplo na ohni zničí všetky baktérie.