Pijete kávu správnym spôsobom? Ak pridávate zbytočné prísady, ako je smotana, mlieko, cukor alebo dokonca umelé príchute, nikdy nezískate pravú a jedinečnú chuť kvalitnej kávy. Ak si ju chcete vychutnať v jej prirodzenej podobe, tu je návod, čomu by ste sa mali vyhnúť a ako ju správne ochutiť.
Naučte sa piť kávu bez prídavných látok
Kvalitná káva má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Ak vám chýba energia, ktorú potrebujete na beh, cvičenie alebo iné aktivity, tento nápoj vám ju dodá. Má tiež pozitívny vplyv na pečeň, pôsobí ako antioxidant a znižuje riziko vzniku cukrovky. Platí to však len vtedy, ak pijete kávu pravidelne, vyberáte si len kvalitné zrnkovú kávu, dodržiavate zdravý životný štýl a nemiešate tento nápoj s inými prísadami.
Ak si do každej šálky kávy pridáte cukor, každý deň ho skonzumujete nezdravé množstvo, navyše chuť kávových zŕn bude úplne prekonaná. Rovnako je to aj s mliekom alebo smotanou, pretože obsahujú väčšie množstvo tuku. Výsledkom je, že konzumujete kávu, ktorá je síce zdraviu prospešná, ale zároveň podkopávate svoj organizmus látkami, ktoré sú jednoznačne škodlivé.
Výber je rozhodujúci
Uistite sa, že si nevyberáte lacnú a obyčajnú kávu zo supermarketu. Vyhľadajte si najbližšiu pražiareň, kaviareň alebo čajovňu, kde si môžete vybrať z kvalitnejších druhov a personál vám často poradí. Za kávu si síce priplatíte, ale svojmu telu poskytnete výberový nápoj, ktorý mu neuškodí, ale zlepší niektoré jeho funkcie.
Kedy a ako si vychutnať kávu?
Stereotypný nezdravý rituál rannej kávy a cigariet hoďte za hlavu. Zo zdravotného hľadiska urobíte oveľa lepšie, ak budete kávu piť počas dňa po jedle. Ak ju pijete nalačno, môže sa stať kyslou, čo môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám.
Vždy si doprajte malú šálku espressa. Okrem toho, ak vaša káva nie je bezkofeínová, mali by ste k espressu vypiť aj pohár vody. Kofeín dehydruje organizmus. Kávu vždy premiešajte, aby sa chute zmiešali, a potom zľahka popíjajte, aby ste si vychutnali jej chuť. Len tak zistíte, ako vaša káva chutí.