Pozor,odborníci bijú na poplach kvôli týmto nebezpečným látkam v sladkostiach. Ak budú na obale vrátťe tovar

cukrovka priznaky
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Žuvačky a sladkosti sú súčasťou nášho života. Po večeri radi siahneme po cukríkovej tyčinke alebo čokoláde a žuvačka sa hodí, keď si chceme jednoducho osviežiť dych alebo vyčistiť zuby od zvyškov jedla. Žiaľ, veľa ľudí netuší o možných nepríjemných následkoch ich konzumácie. 

Samozrejme, v malom množstve by oba produkty nemali predstavovať hrozbu – problém nastáva, keď ich začneme jesť vo veľkom. Vtedy nám hrozí vážne poškodenie zdravia, ktoré môže spôsobiť vážne ochorenia. 

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pozor Slováci túto zeleninu nejedzte. Našli v nej baktérie salmonely

Obmedzte sladkosti a žuvačky

E171, teda oxid titaničitý, je často používané potravinárske farbivo. Dodáva výrobkom jasnú, bielu farbu. Používa sa nielen pri výrobe žuvačiek a polevy, ale aj do majonéz, bielych omáčok a zubných pást. 

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín alebo EFSA oznámil, že oxid titaničitý sa už nepovažuje za bezpečnú potravinovú prísadu . To všetko po štúdiách analyzovaných EFSA, ktoré preukázali škodlivý vplyv na zdravie. 

sladkosti

Existovali obavy, že E171 môže mať karcinogénny účinok, čo dokázali testy na potkanoch. Nanočastice tohto farbiva môžu mať genotoxický účinok a tým spôsobiť poškodenie genotypu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Aké bude počasie dnes v utorok na Slovensku?

Na našej stránke sme prezradili aj množstvo ďalších zaujímavých kulinárskych informácií, ktoré by vás mohli zaujímať. Prečítajte si tento článok, v ktorom vysvetľujeme, ako pestovať bobkový strom doma. V tomto texte  ukazujeme jedlo budúcnosti podľa Európskej únie. 

Francúzsko zakázalo E171

Francúzska vláda minulý rok rozhodla o zákaze používania oxidu titaničitého v potravinárskych výrobkoch. Rozhodnutie padlo po tom, čo vládna agentúra ANSES upozornila na škodlivé účinky tohto bieleho farbiva na ľudské zdravie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tieto produkty sa len tvária ako zdravé potraviny. Vyhnite sa im za každú cenu

Zaujímavé je, že karcinogénne a genotoxické hrozby nie sú jediné. Vedci skúmajúci E171 zistili, že jeho častá konzumácia môže viesť k degradácii črevného mikrobiómu, ktorý má dôležité funkcie vo fungovaní ľudského tela. 

Štúdie na zvieratách tiež preukázali negatívny vplyv na vývoj plodu a fungovanie reprodukčného systému u jedincov vystavených vysokej expozícii nanočasticiam. Preto je lepšie zdržať sa nadmernej spotreby výrobkov, ktoré obsahujú toto farbivo. 


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *