Praženica patrí medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlá na Slovensku. Hoci jej príprava pôsobí jednoducho, pár drobných zmien môže výrazne vylepšiť jej chuť aj štruktúru.
Mnoho ľudí pridáva do vajíčok mlieko v domnienke, že praženica bude vďaka tomu jemnejšia. V skutočnosti však tekutina predlžuje čas tepelnej úpravy, čo zvyšuje riziko, že vajíčka budú prevarené, gumené a stratia svoju prirodzenú chuť.
Nový trik na nadýchanú praženicu
Pri listovaní kuchárskou knihou som narazila na netradičný spôsob prípravy praženice: pridať do vajíčok kukuričný škrob. Zvedavá na výsledok som sa rozhodla tento tip vyskúšať pri príprave raňajok. Výsledok ma príjemne prekvapil – praženica bola oveľa nadýchanejšia a mala krémovú, hladkú štruktúru.
Po krátkom pátraní na internete som zistila, že kukuričný škrob obalí bielkoviny vo vajíčkach a zabráni ich rýchlemu zrazeniu. Tým sa vaječná hmota udrží vlhkejšia a výsledná praženica je jemnejšia a krémovejšia – a to bez potreby pridávať mlieko či smotanu.
Recept na dokonalú praženicu s kukuričným škrobom
Ingrediencie:
- 2 vajcia,
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu,
- maslo na opekanie (môžete použiť aj maslo s údenou paprikou pre extra chuť),
- soľ a čierne korenie podľa chuti.
Postup:
- Vajcia rozbite do misky a pridajte kukuričný škrob.
- Dôkladne premiešajte, aby sa škrob úplne rozpustil.
- Na panvici roztopte trochu masla.
- Keď sa maslo rozpustí, vlejte vaječnú zmes a okamžite začnite jemne miešať.
- Pokračujte v miešaní na miernom ohni, aby sa vajíčka nepresušili.
- Keď je praženica ešte mierne vláčna, stiahnite panvicu z ohňa a nechajte ju odpočívať približne minútu.
- Hotovú praženicu preložte na tanier, dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a podávajte, ideálne s chrumkavým toastom.
Prečo sa oplatí vyskúšať túto metódu?
Správna technika prípravy a vhodný výber surovín môžu z bežnej praženice vytvoriť kulinársky zážitok. Kukuričný škrob zabezpečí jemnosť a šťavnatosť, vďaka čomu je praženica nielen chutnejšia, ale aj vhodnejšia ako zdravý štart do nového dňa.