Keď za oknom vládne chlad a dni sa skracujú, citrusy sa vracajú na naše stoly ako vynikajúci zdroj vitamínov a energie.
Okrem tradičných mandarínok a pomarančov čoraz častejšie nachádzame v obchodoch červené citrusy, ktoré ponúkajú nielen výnimočnú chuť, ale aj množstvo zdravotných výhod.
Odkiaľ pochádzajú citrusy?
Citrusy, medzi ktoré patria citróny, limetky či pomaranče, pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. Ich história sa začína pri druhu nazývanom citrónovec – pôvodnej rastline rastúcej na úpätí Himalájí.
Prostredníctvom starovekých obchodných ciest a rímskych cestovateľov sa citrusy dostali do Európy a rýchlo si získali popularitu. Dnes sa pestujú najmä v teplých oblastiach sveta, ako sú Španielsko, Brazília či Čína.
Červené citrusy, ako odrody zo Sicílie či červený grapefruit, sú výsledkom dlhoročného šľachtenia. Ich intenzívna farba a jedinečná chuť ich robia čoraz populárnejšími alternatívami klasických druhov.
Prečo sa oplatí siahnuť po červených citrusoch?
Hoci všetky citrusy sú zdrojom vitamínov a minerálov, tie s červenou dužinou sa vyznačujú špeciálnymi vlastnosťami. Obsahujú antokyány – prírodné farbivá s antioxidačným účinkom. Tieto látky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, spomaľujú proces starnutia organizmu a znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Červený grapefruit, ktorý vznikol krížením čínskeho pomela a pomaranča, je bohatý na lykopén, známu látku znižujúcu cholesterol a podporujúcu zdravie srdca. Pektíny, prítomné v týchto plodoch, regulujú hladinu cukru v krvi a pomáhajú bojovať proti „zlému“ LDL cholesterolu.
Vplyv červených citrusov na zdravie
Pravidelná konzumácia červených citrusov:
- posilňuje imunitu vďaka vysokému obsahu vitamínu C,
- podporuje trávenie vďaka vláknine,
- urýchľuje spaľovanie tukov vďaka naringínu,
- znižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdravie srdca.
Vďaka nízkemu glykemickému indexu a malej kalorickej hodnote sú červené grapefruity obzvlášť odporúčané pri redukčných diétach. Napriek tomu ich treba konzumovať s mierou, pretože u niektorých ľudí môžu spôsobovať tráviace problémy, najmä ak sa jedia večer.
V skratke:
Červené citrusy sú nielen chutné, ale aj bohaté na živiny. Vďaka obsahu antioxidantov, pektínov a vitamínu C podporujú zdravie srdca, posilňujú imunitu a pomáhajú udržať vitalitu. Počas zimy je vhodné zaradiť ich do jedálnička, aby sme posilnili organizmus a využili ich priaznivé účinky.