Vajcia na volské oko sú jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy vajec a rozhodne jednou z najčastejších možností prípravy raňajok. Dôvod tejto popularity je celkom jednoduchý. Prípravu rýchlo zvládne doslova každý a výsledok je vynikajúci. Tí, ktorí ráno raňajkujú, ale ponáhľajú sa, majú jasnú voľbu.
Časté chyby pri varených vajíčkach
Určitá rutina pri príprave volského oka je však na škodu. Väčšina ľudí sa prípravu raz naučí a potom ju opakuje stále dokola bez toho, aby recept vylepšili alebo si osvojili postup, ktorý by viedol k zaujímavejšej chuti.
Okrem toho je pri vajíčkach veľmi dôležité načasovanie. Často sa stáva, že po niekoľkých desiatkach minút máte úplne inú konzistenciu, ako by ste chceli. Môže sa napríklad stať, že žĺtok je tekutý, ale bielok je úplne zrazený. Inokedy sa bielok prilepí na panvicu a žĺtok sa rýchlo zrazí.
Tento problém, samozrejme, rieši mnoho ľudí na celom svete, takže vlastne nie je až také prekvapujúce, že niektorí z nich prišli na riešenie. To je však pre väčšinu ľudí stále neznáme. Nakoniec je však dokonalý výsledok taký, že bielok sa dobre usmaží, zatiaľ čo žĺtok zostane tekutý, ako by mal byť.
Stačí pridať jednu zložku
Tieto pošírované vajcia potom chutia dokonale a sú veľmi jemné. Možno vás prekvapí, že na to všetko netreba pridávať nič iné ako vodu. Nie však namiesto oleja alebo iného tuku, ktorý používate, to by nešlo dobre, ale súčasne s olejom.
Ako to teda urobiť? Keď vidíte, že bielka začínajú na panvici tuhnúť, pridajte trochu vody. Potom ich pripravte spôsobom, na ktorý ste zvyknutí. Pridanie vody proces vyprážania trochu utlmí a na chvíľu nahradí dusenie. Na konci budete mať úplne uvarený bielok a príjemne mäkký žĺtok.
Vodu nepridávajte hneď na začiatku. Spočiatku by ste mali vajcia smažiť len na oleji. Voda sa pridáva až vtedy, keď bielok už nie je priehľadný. Pre dokonalý efekt pary použite pokrievku.
Nezabudnite, že veľmi dobrým signálom, že vajcia sú hotové, je, keď sa na povrchu žĺtka vytvorí tenká biela vrstva.