Pridajte do cesta na palacinky chlieb. Ľudia nechápu a milujú to

palacinky 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Palacinky patria medzi najobľúbenejšie jedlá, no málokto by očakával, že základom ich cesta môže byť niečo také netradičné ako staré pečivo. Poľský kuchár Piotr Ogiński prišiel s receptom, ktorý dokazuje, že kuchyňa bez odpadu môže byť nielen ekologická, ale aj mimoriadne chutná.

Inovatívny prístup k starému pečivu

Zvyšky chleba či rožkov často končia v koši, no odborníci na gastronómiu neustále hľadajú spôsoby, ako ich efektívne využiť. K tejto iniciatíve sa pridal aj známy šéfkuchár Piotr Ogiński, ktorý na svojom profile „Kocham gotować“ na sociálnych sieťach predstavil originálny recept na palacinky zo starého pečiva.

Palacinky, ktoré vás prekvapia

Vo videu, ktoré zdieľal so svojimi sledovateľmi, ukázal, že namiesto klasickej múky možno použiť rozmočené staré pečivo. Táto jednoduchá, no prekvapivá náhrada nielen šetrí suroviny, ale zároveň dodáva cestu zaujímavú štruktúru a chuť. Jeho nápad okamžite zaujal a v komentároch sa objavilo množstvo pozitívnych reakcií. „Nikdy by mi nenapadlo použiť starý chlieb do palaciniek, ale tento recept určite vyskúšam!“ napísal jeden zo sledovateľov.

Recept na palacinky podľa Piotra Ogińského

Ingrediencie:

  • 100 g starého chleba alebo iného pečiva
  • 400 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • Tuk na vyprážanie

Prílohy:

  • Strúhaná mozzarella
  • Paradajka
  • Šunka
  • Pažítka
  • Kyslá smotana (18 %)

Postup:

  1. Staré pečivo namočte do mlieka a nechajte ho nasiaknuť približne 10 minút.
  2. Zmes rozmixujte do hladkej konzistencie.
  3. Pridajte vajcia a znova dobre premiešajte.
  4. Na rozohriatej a vymastenej panvici postupne pečte palacinky.
  5. Keď je palacinka z jednej strany opečená, pridajte na ňu strúhaný syr, plátky paradajky a šunky.
  6. Po chvíli preložte kraje palacinky smerom do stredu tak, aby vznikla „koperta“.
  7. Hotové palacinky podávajte s nadrobno nasekanou pažítkou a kyslou smotanou.

Kuchyňa bez odpadu môže byť chutná aj kreatívna

Tento recept je dôkazom, že zdanlivo nepoužiteľné suroviny môžu dostať druhú šancu a premeniť sa na lahodné jedlo. Ogińského palacinky zo starého chleba sú skvelým príkladom, ako jednoducho a efektívne bojovať proti plytvaniu potravinami.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *