Pridajte do vody a vajíčka vám neprasknú a škrupina pôjde ľahko dole

vajicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Aj keď sa varenie vajec môže zdať ako jednoduchá úloha, mnohí ľudia sa stretávajú s problémom praskajúcich škrupín a ťažkosťami pri ich lúpaní. Existuje však trik, vďaka ktorému budú vajcia vždy dokonale uvarené a škrupiny nepopraskajú. V tomto článku vám predstavíme jednoduché kroky, ktoré zabezpečia, že vaše vajcia sa vždy podaria na jednotku.

Prečo vajcia praskajú pri varení?

Najčastejším dôvodom praskania vajec je náhla zmena teploty. Keď studené vajcia vyberiete z chladničky a vložíte priamo do vriacej vody, škrupiny neunesú teplotný šok a praskajú. Navyše, pod škrupinou sa môžu vytvoriť vzduchové bubliny, ktoré taktiež prispievajú k praskaniu.

Základné ingrediencie a pomôcky:

  • vajcia (podľa potreby),
  • voda,
  • 1 lyžica soli,
  • 1 lyžica octu.

Sú to práve soľ a ocot, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v procese dokonalého varenia vajec. Soľ spevňuje škrupiny a ocot zaručuje, že po uvarení sa vajcia ľahko oddelia od škrupiny. Tento jednoduchý trik vám umožní vychutnať si dokonale uvarené vajcia bez nepríjemných prekvapení.

Postup varenia vajec krok za krokom:

  1. V hrnci zmiešajte studenú vodu, soľ a ocot.
  2. Vložte do hrnca vajcia a dajte variť na stredný oheň.
  3. Po dosiahnutí bodu varu znížte plameň a varte podľa preferencií:
    • 4-5 minút na mäkko,
    • 6-7 minút polomäkko,
    • 9-10 minút na tvrdo.
  4. Hneď po dovarení prelejte vajcia studenou vodou s ľadom a nechajte ich ochladiť. Následne vajcia ošúpte.

Prečo tento spôsob funguje?

Kombinácia soli a octu spevňuje škrupiny vajec, čím znižuje riziko praskania. Rýchle ochladenie vajec v studenej vode navyše spôsobuje zmrštenie bielka, čo uľahčuje oddelenie od škrupiny. Výsledkom sú dokonale uvarené vajcia, ktoré sa ľahko lúpu a zachovajú si svoju krásnu formu.

Dodatkové tipy:

  • Čerstvé vajcia majú pevnejšie bielka a lepšie sa varia, ale staršie vajcia sa ľahšie šúpu.
  • Ak vajcia varíte vopred, môžete ich skladovať v chladničke 3-4 dni, no najlepšie chutia čerstvo po uvarení.

V skratke:

Aby vajcia nepraskali pri varení, vyhnite sa náhlym zmenám teploty a použite soľ s octom, ktoré posilnia škrupiny. Po uvarení vajcia rýchlo schlaďte v ľadovej vode – uľahčí to lúpanie a zabezpečí dokonalý výsledok.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *