Pridajte do vody, keď varíte párky. Nikdy ste lepšie nejedli

varenie parkov
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Varenie párkov sa môže zdať ako banálna úloha, no aj tu existujú triky, ktoré z nich spravia skutočný chuťový zážitok. Správna teplota, dĺžka varenia a dokonca aj rozhodnutie, či im nechať šupku, ovplyvňujú chuť aj konzistenciu. Poradíme vám, ako na to (foto: plenum.sk)

varenie parkov

Prečo párky nevariť vo vriacej vode?

Najčastejšia chyba pri varení párkov je hodiť ich do bublajúcej vriacej vody. Tým sa šupka napne, môže prasknúť a mäso vnútri stratí šťavnatosť. Ideálne je vodu najskôr priviesť do varu, potom sporák vypnúť alebo znížiť na minimum a párky vložiť do horúcej, nie však vriacej vody.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Akú soľ mám použiť na kyslú kapustu? Ak použijem nesprávny druh, bude horká a rozmočená

Koľko minút variť párky?

  • Štandardné bravčové párky: 5–7 minút v horúcej vode (nie vo vare).
  • Kvalitné údené párky alebo klobásky: 6–8 minút, môžu sa nechať trochu dlhšie na teple, ak sa nepodávajú ihneď.
  • Vegánske alebo sójové párky: 3–5 minút – majú jemnejšiu konzistenciu a kratší čas stačí.
494687716 600987073012253 7531920142792688230 n

Šupka: Nechať alebo odstrániť?

Šupka na párku (črievko) je často jedlé, ale záleží na tom, aký druh párkov kupujete:

  • Prírodné črievko (napr. baranie alebo bravčové): Je jedlé a dodáva šťavnatosť, netreba ho dávať dole.
  • Umelé črievko (napr. celofánové): Môže byť tuhšie, najmä po uvarení. V tomto prípade odporúčame šupku stiahnuť až po uvarení, kedy to ide jednoduchšie.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
O tejto funkcii škrabky vie málokto. Vedia to len profesionáli

Ak neviete, o aký druh ide, pozrite sa na obal alebo sa opýtajte predajcu.

Extra tipy, ako vylepšiť chuť párkov

  • Dochutená voda: Pridajte do vody trochu bobkového listu, korenia alebo cesnaku – párky budú aromatickejšie.
  • Párky na pare: Ak ich nechcete variť, skúste ich napariť – zostanú šťavnaté a nepopraskajú.
  • Opraženie po uvarení: Niektorí kuchári ich po uvarení krátko opražia na suchej panvici – získa sa tak chrumkavá šupka.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Pijete perlivé vody? Asi ste nevedeli, čo vám robia v žalúdku

Ako servírovať párky, aby chutili ako z bufetu

  • Klasika: S horčicou, chrenom a čerstvým rožkom.
  • S cesnakovým dipom: Smotana, prelisovaný cesnak a štipka soli – chutí výborne.
  • Na nemecký spôsob: S kyslou kapustou a opekanými zemiakmi.
  • Pre deti: Nakrájané do cestovín alebo nastrihané do „chobotníc“ – vizuálne zábavné.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *