Pridajte päť lyžíc do vývaru. Recept na najchutnejší vývar

vyvar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vývar patrí medzi najobľúbenejšie jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Je to polievka, ktorá nás sprevádza od detstva, symbolizuje pohodu, rodinu a domáce chute. Hoci sa jeho príprava môže líšiť od rodiny k rodine, základ zostáva rovnaký – kvalitné mäso, zelenina a trpezlivosť. A práve pri tomto klasickom recepte prichádza so svojím originálnym nápadom známa poľská kuchárka a televízna osobnosť Ewa Wachowicz.

Wachowicz, známa svojím inovatívnym prístupom k tradičnej kuchyni, predstavuje recept, ktorý spája overené ingrediencie s jedným nečakaným prvkom. Okrem klasického kuracieho a kačacieho mäsa, koreňovej zeleniny a korenín, pridáva aj sójovú omáčku – a nie len tak trochu. Odporúča pridať až päť polievkových lyžíc na jeden veľký hrniec polievky.

„Prelamuje stereotyp o jednoznačne európskom charaktere vývaru, dodáva mu výraznosť,“ hovorí Ewa Wachowicz o svojom kulinárskom experimente.

Aj keď je sójová omáčka typická najmä pre ázijskú kuchyňu, čoraz častejšie si nachádza svoje miesto aj v európskych receptoch. Jej pridaním do vývaru sa zvýrazní chuť mäsa aj zeleniny a výsledkom je polievka s neobyčajne bohatým a hlbokým aromatickým profilom.

Tí, ktorí sa neboja experimentovať, môžu vývar obohatiť aj o zázvor, citrónovú trávu alebo škoricu – tieto suroviny dodajú polievke exotickejší nádych. No aj v základnej verzii podľa Wachowicz ide o dokonalé spojenie tradície s moderným dotykom.

Ingrediencie na výnimočný vývar podľa Ewy Wachowicz:

  • 500 g hovädzieho hrude (špondra)
  • 2 kuracie stehná
  • 2 kuracie krídla
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • 1 pór
  • 1 cibuľa
  • 1 bobkový list
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 klobúčiky sušených dubákov
  • 5 polievkových lyžíc sójovej omáčky
  • zväzok čerstvého ligurčeka

Postup:

  1. Mäso vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Keď voda zovrie, znížte teplotu a varte približne 15 minút. Počas varenia pravidelne zbierajte penu z povrchu.
  2. Potom pridajte očistenú zeleninu, koreniny a sušené huby. Varte na veľmi miernom ohni približne dve hodiny.
  3. Následne do vývaru vlejte sójovú omáčku a pridajte čerstvý ligurček. Polievku ešte varte pod pokrievkou ďalších 30 minút.
  4. Aromatický vývar je hotový – môžete servírovať!

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *