Pridajte si do kávy kurkumu a toto sa začne diať s vašim telom

kava zemiak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pitie kávy v primeranom množstve má pre telo mnoho výhod. Dôležité však nie je len to, koľko jej vypijeme, ale aj to, aké prísady k nej podávame. Mlieko? Smotanu? Podľa populárneho lekára na sociálnych sieťach sa oplatí staviť na niečo iné.

Znižuje riziko vzniku rakoviny, podporuje činnosť mozgu a znižuje zápaly v tele. Pitie kávy má skutočne veľa výhod, ale tie sa ľahko negujú vo chvíli, keď sa rozhodnete zmiešať čiernu tekutinu s nezdravou prísadou. Najhoršie z nich sú sirupy s vysokým obsahom fruktózy, umelé smotany a, samozrejme, samotný cukor. A aké kávové prísady stoja na opačnej strane barikády zdravia? Dr. Magdalena Cubała-Kucharska identifikovala tie najlepšie z nich.

Odborníčka na kávu

Doktorka Cubała-Kucharska sa venuje najmä osi črevo-mozog. Odborníčka na vplyv potravín na fungovanie ľudského organizmu sa rozhodla podeliť o svoje poznatky s používateľmi internetu. Lekárka okrem iného vedie tematický profil na Instagrame a práve tam sa rozhovorila o svojich myšlienkach týkajúcich sa pitia kávy.

Na začiatku videa doktorka Cubała-Kucharska poznamenala, že kávu možno vylepšiť pridaním niekoľkých vhodných produktov. V tejto súvislosti spomenula tri známe (aj keď možno nie v tomto zmysle) produkty: kurkumu, citrón a kardamón. Aké vlastnosti bude mať nápoj s týmito konkrétnymi prísadami?

Káva s kurkumou má podľa odborníčky protizápalové a antioxidačné účinky. Podobné vlastnosti bude mať aj čierny nápoj zmiešaný s trochou citrónovej šťavy. Tento lacný citrus navyše spôsobí, že káva bude mať uvoľňujúci účinok na mozgové cievy.

Káva s kardamónom, ktorá je známa viac na Blízkom východe ako v Európe, je pritom obľúbenou kávou Cubala-Kucharskej. „Je to presne tá káva, ktorú by ste mali piť,“ – povedala lekárka a svoj názor podporila tým, že nápoj napomáha tráveniu, má antibakteriálny a protizápalový účinok. A navyše: nádherne vonia!

Je ťažké nesúhlasiť s odborníčkou na výživu, však? Vyskúšali ste už kávu s kardamónom? Ak nie, je najvyšší čas to zmeniť!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *