Pitie kávy v primeranom množstve má pre telo mnoho výhod. Dôležité však nie je len to, koľko jej vypijeme, ale aj to, aké prísady k nej podávame. Mlieko? Smotanu? Podľa populárneho lekára na sociálnych sieťach sa oplatí staviť na niečo iné.
Znižuje riziko vzniku rakoviny, podporuje činnosť mozgu a znižuje zápaly v tele. Pitie kávy má skutočne veľa výhod, ale tie sa ľahko negujú vo chvíli, keď sa rozhodnete zmiešať čiernu tekutinu s nezdravou prísadou. Najhoršie z nich sú sirupy s vysokým obsahom fruktózy, umelé smotany a, samozrejme, samotný cukor. A aké kávové prísady stoja na opačnej strane barikády zdravia? Dr. Magdalena Cubała-Kucharska identifikovala tie najlepšie z nich.
Odborníčka na kávu
Doktorka Cubała-Kucharska sa venuje najmä osi črevo-mozog. Odborníčka na vplyv potravín na fungovanie ľudského organizmu sa rozhodla podeliť o svoje poznatky s používateľmi internetu. Lekárka okrem iného vedie tematický profil na Instagrame a práve tam sa rozhovorila o svojich myšlienkach týkajúcich sa pitia kávy.
Na začiatku videa doktorka Cubała-Kucharska poznamenala, že kávu možno vylepšiť pridaním niekoľkých vhodných produktov. V tejto súvislosti spomenula tri známe (aj keď možno nie v tomto zmysle) produkty: kurkumu, citrón a kardamón. Aké vlastnosti bude mať nápoj s týmito konkrétnymi prísadami?
Káva s kurkumou má podľa odborníčky protizápalové a antioxidačné účinky. Podobné vlastnosti bude mať aj čierny nápoj zmiešaný s trochou citrónovej šťavy. Tento lacný citrus navyše spôsobí, že káva bude mať uvoľňujúci účinok na mozgové cievy.
Káva s kardamónom, ktorá je známa viac na Blízkom východe ako v Európe, je pritom obľúbenou kávou Cubala-Kucharskej. „Je to presne tá káva, ktorú by ste mali piť,“ – povedala lekárka a svoj názor podporila tým, že nápoj napomáha tráveniu, má antibakteriálny a protizápalový účinok. A navyše: nádherne vonia!
Je ťažké nesúhlasiť s odborníčkou na výživu, však? Vyskúšali ste už kávu s kardamónom? Ak nie, je najvyšší čas to zmeniť!