Pridajte si túto hubu do kávy a získate protizápalový nápoj

kava pitie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pre mnohých z nás je šálka kávy neodmysliteľnou súčasťou dňa. Okrem povzbudenia však môže mať aj priaznivý vplyv na zdravie – samozrejme, ak ju pijeme s mierou. Káva je bohatá na antioxidanty a flavonoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením a pomáhajú bojovať proti voľným radikálom.

kava pitie

Podľa výživového odborníka dr. Bartosza Kulczyńského, ktorý vedie obľúbený kanál na YouTube, možno jej priaznivé účinky ešte znásobiť. Stačí do nej pridať niekoľko prírodných ingrediencií, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na naše zdravie.

Cordyceps – huba z Ázie, ktorá posilňuje imunitu

Prvým prekvapivým doplnkom, ktorý odborník odporúča, je Cordyceps – parazitická huba rastúca vo vysokohorských oblastiach Ázie, najmä v Tibete.

„Cordyceps je bezpečný pre zdravie a vedecké výskumy potvrdzujú jeho prospešné účinky,“ vysvetľuje dr. Kulczyński.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ako zahriať studené nohy? Jednoduchý spôsob, ako zlepšiť krvný obeh a metabolizmus

Štúdie ukázali, že Cordyceps:

  • posilňuje imunitný systém,
  • zvyšuje počet obranných buniek NK, ktoré odstraňujú infikované bunky,
  • znižuje hladinu zápalových látok v tele, ako sú interleukíny 1 a 6.

Podľa výskumu z roku 2016 táto huba zmierňuje príznaky astmy a zlepšuje funkciu pľúc. Odborník odporúča pridávať ju do kávy vo forme prášku – polovicu lyžičky dvakrát denne.

Maca – peruánsky ženšen pre vitalitu a hormonálnu rovnováhu

Ďalším odporúčaným doplnkom je maca (Lepidium meyenii), známa aj ako peruánsky ženšen. Táto rastlina z Ánd je známa svojimi tonizačnými účinkami a priaznivým vplyvom na hormonálnu rovnováhu, energiu a náladu.

„U žien v menopauze môže maca pomôcť zmierniť úzkosť, depresívne stavy a problémy s libidom,“ vysvetľuje odborník.
Odporúča ju pridávať v práškovej forme – jednu lyžičku dva až trikrát denne. Jej jemne oriešková chuť sa s kávou výborne dopĺňa.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Veľa Slovákov takto pije kávu alebo čaj. Do tela dostávajú nebezpečné látky

Inulín – prebiotikum pre zdravé črevá

Tretím zaujímavým doplnkom, ktorý si s kávou výborne rozumie, je inulín – prirodzené prebiotikum nachádzajúce sa napríklad v čakanke alebo topinambure.
„Inulín vyživuje prospešné baktérie v črevách a podporuje ich rast,“ hovorí dr. Kulczyński.

Podľa výskumov dokáže inulín zvýšiť tvorbu maslovej kyseliny (butyrátu) až o 44 %, čím napomáha znižovaniu zápalov v črevách a zlepšuje celkový stav tráviaceho traktu.
Iné štúdie ukazujú, že môže byť nápomocný aj pri liečbe reumatoidnej artritídy.
Má jemne sladkastú chuť a dobre sa rozpúšťa, preto sa hodí aj do iných nápojov či jedál. Odborník odporúča jednu lyžičku dva až trikrát denne.

Štipka korenia pre zdravšie srdce a stabilný cukor

Medzi koreninami, ktoré sa oplatí pridávať do kávy, vyniká zelený kardamón – podporuje metabolické zdravie a pomáha znižovať hladinu triglyceridov aj LDL cholesterolu, čím chráni cievy pred upchávaním a vznikom aterosklerózy.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Toto je jeden z najzdravších čajov. Pite ho pravidelne na jeseň. Je to pokladnica vitamínu C

Ďalšou výbornou voľbou je cejlónska škorica. „Pravidelné pridávanie škorice do jedál alebo nápojov pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižovať triglyceridy,“ pripomína dr. Kulczyński.
Okrem toho dodajú obe koreniny káve lahodnú arómu a jemne exotickú chuť.

Ako si pripraviť „zdravšiu kávu“

Ak chcete spojiť viac účinkov naraz, môžete si vytvoriť vlastnú zmes:

  • štipku cejlónskej škorice,
  • trochu kardamónu,
  • pol lyžičky Cordycepsu,
  • lyžičku inulínu,
  • a podľa chuti maca prášok.

Takto pripravená káva nielen povzbudí, ale zároveň posilní imunitu, podporí trávenie a prinesie telu cenné antioxidanty.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok
📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *