Recept na tie najlepšie palacinky. Takto ich robia v Budapešti

palacinky recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Keď sa povie maďarská kuchyňa, väčšina z nás si spomenie na slávny guláš alebo langoše. No popri týchto chutných špecialitách je v maďarskom kulinárskom svete množstvo sladkých pokladov, ktoré stoja za pozornosť. Jedným z nich sú nepochybne palacinky à la Gundel – delikatesa, ktorá rýchlo získa srdcia všetkých milovníkov sladkého.

História palaciniek à la Gundel

Tieto lahodné palacinky dostali svoje meno po slávnom maďarskom šéfkuchárovi a reštauratérovi Károlyovi Gundelovi, ktorý ich recept vytvoril začiatkom 20. storočia. Odvtedy sa stali ikonou maďarskej kuchyne a ich popularita neustále rastie. Čo robí palacinky à la Gundel takými výnimočnými, je ich jedinečné spojenie chutí. Jemné cesto plnené mletými vlašskými orechmi, sušeným ovocím, pomarančovou kôrou, smotanou a trochou rumu vytvára kombináciu, ktorej je ťažké odolať. Celú túto lahôdku navyše korunuje bohatá čokoládová poleva, ktorá palacinky obklopí voľným závojom sladkej dobroty.

Maďarské palacinky s čokoládou: Zážitok na tanieri

Prvýkrát som tieto palacinky ochutnala v jednej z reštaurácií v Budapešti. Už pri pohľade na menu mi bolo jasné, že túto sladkosť si nesmiem nechať ujsť. Podávajú sa buď ako torta alebo v jednotlivých porciách, pričom v oboch prípadoch sú bohaté na plnku z mletých orechov a hrozienok, zaliate teplou čokoládou. Pre ešte väčší efekt ich niekedy flambujú priamo pred očami hostí.

Hoci sa nám môže zdať, že o palacinkách vieme už všetko, maďarské palacinky à la Gundel ešte stále čakajú na svoju plnú slávu mimo Maďarska. U nás zatiaľ nepatria k najznámejším dezertom, no to by sa malo zmeniť. A čo je lepšie, než si túto sladkú lahôdku pripraviť doma?

Ako pripraviť palacinky à la Gundel

Ingrediencie:

Nadýchaná plnka:

  • 150 g vlašských orechov
  • 50 g mandlí
  • 100 g hrozienok
  • 2-3 lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 0,5 lyžičky škorice
  • pár lyžíc cukru (podľa chuti)
  • smotana na šľahanie
  • rum

Čokoládová omáčka:

  • 240 ml mlieka
  • 50 g horkej čokolády
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica cukru

Ďalšie:

  • Palacinky (podľa vášho obľúbeného receptu)

Postup:

  1. Vlašské orechy a mandle rozmixujte na jemno.
  2. Do rozmixovaných orechov pridajte hrozienka, nastrúhanú pomarančovú kôru, škoricu a cukor. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  3. Postupne pridávajte smotanu a rum, až kým nedosiahnete hustú, ale stále krémovú konzistenciu.
  4. Pripravte čokoládovú omáčku. V hrnci zohrejte mlieko, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Odstavte.
  5. V miske vyšľahajte žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Potom do žĺtkov pomaly prilievajte teplú čokoládu a neustále miešajte.
  6. Na každú palacinku naneste porciu orechovej plnky a zrolujte ich.
  7. Zrolované palacinky osmažte na suchej panvici, kým nie sú krásne zlaté.
  8. Pred podávaním ich polejte horúcou čokoládovou omáčkou.

V skratke:

Palacinky à la Gundel sú sladkou maďarskou špecialitou plnenou mletými vlašskými orechmi, sušeným ovocím a rumom, s lahodnou čokoládovou polevou. Tento recept vznikol začiatkom 20. storočia a jeho autorom je Károly Gundel. Je to ideálny dezert pre každého milovníka sladkých dobrôt, ktorý si môžete jednoducho pripraviť aj doma.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *