Recept na tie najlepšie palacinky. Takto ich robia v Budapešti

palacinky recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Keď sa povie maďarská kuchyňa, väčšina z nás si spomenie na slávny guláš alebo langoše. No popri týchto chutných špecialitách je v maďarskom kulinárskom svete množstvo sladkých pokladov, ktoré stoja za pozornosť. Jedným z nich sú nepochybne palacinky à la Gundel – delikatesa, ktorá rýchlo získa srdcia všetkých milovníkov sladkého.

História palaciniek à la Gundel

Tieto lahodné palacinky dostali svoje meno po slávnom maďarskom šéfkuchárovi a reštauratérovi Károlyovi Gundelovi, ktorý ich recept vytvoril začiatkom 20. storočia. Odvtedy sa stali ikonou maďarskej kuchyne a ich popularita neustále rastie. Čo robí palacinky à la Gundel takými výnimočnými, je ich jedinečné spojenie chutí. Jemné cesto plnené mletými vlašskými orechmi, sušeným ovocím, pomarančovou kôrou, smotanou a trochou rumu vytvára kombináciu, ktorej je ťažké odolať. Celú túto lahôdku navyše korunuje bohatá čokoládová poleva, ktorá palacinky obklopí voľným závojom sladkej dobroty.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Potrite cibuľou vaše okná. Takto čisté ste ich ešte nemali

Maďarské palacinky s čokoládou: Zážitok na tanieri

Prvýkrát som tieto palacinky ochutnala v jednej z reštaurácií v Budapešti. Už pri pohľade na menu mi bolo jasné, že túto sladkosť si nesmiem nechať ujsť. Podávajú sa buď ako torta alebo v jednotlivých porciách, pričom v oboch prípadoch sú bohaté na plnku z mletých orechov a hrozienok, zaliate teplou čokoládou. Pre ešte väčší efekt ich niekedy flambujú priamo pred očami hostí.

Hoci sa nám môže zdať, že o palacinkách vieme už všetko, maďarské palacinky à la Gundel ešte stále čakajú na svoju plnú slávu mimo Maďarska. U nás zatiaľ nepatria k najznámejším dezertom, no to by sa malo zmeniť. A čo je lepšie, než si túto sladkú lahôdku pripraviť doma?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ďalšia potravina, ktorú okamžite sťahujú z predaja. Slováci nejedzte ju ale vráťte!

Ako pripraviť palacinky à la Gundel

Ingrediencie:

Nadýchaná plnka:

  • 150 g vlašských orechov
  • 50 g mandlí
  • 100 g hrozienok
  • 2-3 lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 0,5 lyžičky škorice
  • pár lyžíc cukru (podľa chuti)
  • smotana na šľahanie
  • rum

Čokoládová omáčka:

  • 240 ml mlieka
  • 50 g horkej čokolády
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica cukru

Ďalšie:

  • Palacinky (podľa vášho obľúbeného receptu)

Postup:

  1. Vlašské orechy a mandle rozmixujte na jemno.
  2. Do rozmixovaných orechov pridajte hrozienka, nastrúhanú pomarančovú kôru, škoricu a cukor. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  3. Postupne pridávajte smotanu a rum, až kým nedosiahnete hustú, ale stále krémovú konzistenciu.
  4. Pripravte čokoládovú omáčku. V hrnci zohrejte mlieko, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Odstavte.
  5. V miske vyšľahajte žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Potom do žĺtkov pomaly prilievajte teplú čokoládu a neustále miešajte.
  6. Na každú palacinku naneste porciu orechovej plnky a zrolujte ich.
  7. Zrolované palacinky osmažte na suchej panvici, kým nie sú krásne zlaté.
  8. Pred podávaním ich polejte horúcou čokoládovou omáčkou.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Hotovosť si z bankomatu vyberiete po novom úplne inak. Banky spúšťajú novinku

V skratke:

Palacinky à la Gundel sú sladkou maďarskou špecialitou plnenou mletými vlašskými orechmi, sušeným ovocím a rumom, s lahodnou čokoládovou polevou. Tento recept vznikol začiatkom 20. storočia a jeho autorom je Károly Gundel. Je to ideálny dezert pre každého milovníka sladkých dobrôt, ktorý si môžete jednoducho pripraviť aj doma.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *