Robíte toto s jablkom predtým, ako ho zjete? Obrovská chyba

jablkove supky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Jablká sú na Slovensku dostupné po celý rok, preto majú v našom jedálničku osobitné miesto. Nie nadarmo patria medzi najzdravšie ovocie na svete, ale ak chceme naplno využiť ich výhody, je potrebné pamätať na jednu vec. Uviedol to odborník na klinickú výživu Dr. Michał Wrzosek.

Dr. Michał Wrzosek je klinický dietológ a športový tréner. Je autorom metódy Respo – jedinej poľskej diéty, ktorej účinnosť potvrdili vedecké štúdie. Na sociálnych sieťach sa delí o svoje poznatky z oblasti dietetiky a životného štýlu v širokom zmysle slova. V jednom z videí zverejnených na Instagrame nastolil tému vody z nakladaných uhoriek.

Sú jablká zdravé? Odborník na výživu vysvetľuje

Klinický odborník na výživu Dr. Michal Wrzosek vyzýva ľudí, aby nelúpali jablká. V krátkom videu zdieľanom na Instagrame pripomína, že práve šupka je tou zdraviu prospešnou časťou ovocia.

– Olúpaním jablka vyhadzujete do koša draslík, vitamín C alebo betakarotén.Samozrejme, samotné jablko ich má tiež, ale menej. Keď olúpete šupku, vyhodíte aj vlákninu, ktorá vás zasýti. Šupka je pokladnicou antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením, vysvetľuje doktor Michal Wrzosek. Je zaujímavé, že červená šupka má v sebe 2,5-krát viac antioxidantov ako dužina.

Mnohí ľudia sa obávajú konzumovať ovocie alebo zeleninu so šupkou kvôli pesticídom, ktoré sa na nich nachádzajú. Dr. Wrzosek pripúšťa, že šupky sú nimi kontaminované, ale väčšina ovocia dostupného v obchodoch nepresahuje normy. Okrem toho dôkladné umytie ovocia zníži množstvo rezíduí pesticídov až o polovicu.

Ako správne umyť ovocie, aby ste sa zbavili pesticídov?

Umývanie ovocia v dvoch fázach, najprv v kyslom a potom v alkalickom kúpeli, zbaví šupku nečistôt, baktérií a zvyškov pesticídov. Ovocie by sa malo najprv ponoriť do kyslej vody, t. j. s prídavkom jablčného octu alebo kyseliny citrónovej. Tým sa zbaví baktérií zo šupky.

Potom by sa ovocie malo ocitnúť v alkalickom roztoku, t. j. vo vode s jedlou sódou. Stačia dve čajové lyžičky jedlej sódy na liter vody. Ovocie by malo byť v tomto roztoku 15 minút. Tento jednoduchý trik odstráni zo šupky zvyšky pesticídov a konzervačných látok. Samozrejme, ovocie by sa potom malo opláchnuť pod tečúcou vodou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *