Robíte toto s jablkom predtým, ako ho zjete? Obrovská chyba

jablkove supky

Jablká sú na Slovensku dostupné po celý rok, preto majú v našom jedálničku osobitné miesto. Nie nadarmo patria medzi najzdravšie ovocie na svete, ale ak chceme naplno využiť ich výhody, je potrebné pamätať na jednu vec. Uviedol to odborník na klinickú výživu Dr. Michał Wrzosek.

Dr. Michał Wrzosek je klinický dietológ a športový tréner. Je autorom metódy Respo – jedinej poľskej diéty, ktorej účinnosť potvrdili vedecké štúdie. Na sociálnych sieťach sa delí o svoje poznatky z oblasti dietetiky a životného štýlu v širokom zmysle slova. V jednom z videí zverejnených na Instagrame nastolil tému vody z nakladaných uhoriek.

Sú jablká zdravé? Odborník na výživu vysvetľuje

Klinický odborník na výživu Dr. Michal Wrzosek vyzýva ľudí, aby nelúpali jablká. V krátkom videu zdieľanom na Instagrame pripomína, že práve šupka je tou zdraviu prospešnou časťou ovocia.

Nezabudnite pozrieť toto:  Prečo je dobré zjesť hrsť vlašských orechov každý deň?

– Olúpaním jablka vyhadzujete do koša draslík, vitamín C alebo betakarotén.Samozrejme, samotné jablko ich má tiež, ale menej. Keď olúpete šupku, vyhodíte aj vlákninu, ktorá vás zasýti. Šupka je pokladnicou antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením, vysvetľuje doktor Michal Wrzosek. Je zaujímavé, že červená šupka má v sebe 2,5-krát viac antioxidantov ako dužina.

Mnohí ľudia sa obávajú konzumovať ovocie alebo zeleninu so šupkou kvôli pesticídom, ktoré sa na nich nachádzajú. Dr. Wrzosek pripúšťa, že šupky sú nimi kontaminované, ale väčšina ovocia dostupného v obchodoch nepresahuje normy. Okrem toho dôkladné umytie ovocia zníži množstvo rezíduí pesticídov až o polovicu.

Nezabudnite pozrieť toto:  Dnes udrie na Slovensku silný vietor. V týchto mestách si dajte pozor

Ako správne umyť ovocie, aby ste sa zbavili pesticídov?

Umývanie ovocia v dvoch fázach, najprv v kyslom a potom v alkalickom kúpeli, zbaví šupku nečistôt, baktérií a zvyškov pesticídov. Ovocie by sa malo najprv ponoriť do kyslej vody, t. j. s prídavkom jablčného octu alebo kyseliny citrónovej. Tým sa zbaví baktérií zo šupky.

Potom by sa ovocie malo ocitnúť v alkalickom roztoku, t. j. vo vode s jedlou sódou. Stačia dve čajové lyžičky jedlej sódy na liter vody. Ovocie by malo byť v tomto roztoku 15 minút. Tento jednoduchý trik odstráni zo šupky zvyšky pesticídov a konzervačných látok. Samozrejme, ovocie by sa potom malo opláchnuť pod tečúcou vodou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *