Rozmrazujte kuracie mäso konečne správne. Nerobte túto chybu

maso
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kuracie mäso je veľmi citlivé na správny postup rozmrazovania. Pozor na horúcu vodu a mikrovlnnú rúru. Nesprávny postup neovplyvní len chuť, ale môže jedlo znehodnotiť a spôsobiť vážne zdravotné problémy. Nepodceňujte postup rozmrazovania kuracieho mäsa.

Obľúbené potraviny na zmrazovanie

Uskladnenie mäsa v mraziacej časti predlžuje jeho trvanlivosť o mnoho mesiacov. Niektoré druhy mäsa vydržia zmrazenie až rok, iné sa musia spotrebovať do šiestich mesiacov od zmrazenia. Kuracie mäso patrí k tým druhom mäsa, ktoré si vyžaduje citlivý prístup k rozmrazovaniu. V žiadnom prípade sa nepokúšajte rozmrazovať kuracie mäso ohrievaním v horúcej vode alebo vkladaním do mikrovlnnej rúry a varením. Rýchle a zlé rozmrazenie by viedlo k viacerým zdravotným problémom.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Slovensko sa rúti do krízy: Priemyselníci varujú pred vlnou prepúšťania a úpadkom ekonomiky

Baktérie v kuracom mäse

Správne skladované a správne rozmrazené kuracie mäso nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Problémom je, ak ho rozmrazíte nesprávne. Baktérie salmonely, E-coli alebo zlatého stafylokoka sa môžu rýchlo presunúť do teplého mäsa na kuchynskej linke. Často sú už v mäse, len sa šíria v teplom prostredí. Preto je nebezpečné aj umývanie kurčaťa teplou vodou, baktérie sa presunú na vaše ruky.

📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na piatok, 3.októbra 2025

Rozmrazovanie studenou vodou

Bezpečný spôsob rozmrazovania mäsa je vložiť ho do uzatvárateľného plastového vrecka a ponoriť ho do studenej vody. Vodu stačí meniť každých 30 minút a rozmrazovanie sa dokončí do dvoch až troch hodín. Takto rozmrazené mäso nenechávajte v teple na kuchynskej linke, ale ihneď ho uvarte. Kľúčom k zničeniu nebezpečných baktérií je rýchla tepelná úprava.

Bezpečné rozmrazovanie v chladničke

Šetrným a bezpečným spôsobom rozmrazovania mäsa je jeho vloženie do chladničky na noc. Varenie musíte naplánovať a na rozmrazovanie mäsa myslieť vopred. Pripravujte polotovary z kuracieho mäsa, ako sú rôzne zapečené kuracie kúsky zmrazené na panvici alebo v rúre, čas prípravy bude dlhší, ale príprava je bezpečná.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ceny cigariet narastú na 13€ za krabičku. EÚ chystá obrovskú daň na tabak

Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre

Mikrovlnná rúra nezničí baktérie vo vnútri mäsa, ak ju potrebujete použiť, nevadia vám uvarené konce a chcete bezpečný postup, potom musíte mäso po rozmrazení ihneď uvariť. Mikrovlnnú rúru nastavte na pomalý a šetrný program rozmrazovania. Po rozmrazení mäso nikam neodkladajte a okamžite si dôkladne umyte ruky. Taktiež vyčistite riad, na ktorom bolo kuracie mäso umiestnené v mikrovlnnej rúre.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *