Rozmrazujte kuracie mäso konečne správne. Nerobte túto chybu

maso
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Kuracie mäso je veľmi citlivé na správny postup rozmrazovania. Pozor na horúcu vodu a mikrovlnnú rúru. Nesprávny postup neovplyvní len chuť, ale môže jedlo znehodnotiť a spôsobiť vážne zdravotné problémy. Nepodceňujte postup rozmrazovania kuracieho mäsa.

Obľúbené potraviny na zmrazovanie

Uskladnenie mäsa v mraziacej časti predlžuje jeho trvanlivosť o mnoho mesiacov. Niektoré druhy mäsa vydržia zmrazenie až rok, iné sa musia spotrebovať do šiestich mesiacov od zmrazenia. Kuracie mäso patrí k tým druhom mäsa, ktoré si vyžaduje citlivý prístup k rozmrazovaniu. V žiadnom prípade sa nepokúšajte rozmrazovať kuracie mäso ohrievaním v horúcej vode alebo vkladaním do mikrovlnnej rúry a varením. Rýchle a zlé rozmrazenie by viedlo k viacerým zdravotným problémom.

Baktérie v kuracom mäse

Správne skladované a správne rozmrazené kuracie mäso nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Problémom je, ak ho rozmrazíte nesprávne. Baktérie salmonely, E-coli alebo zlatého stafylokoka sa môžu rýchlo presunúť do teplého mäsa na kuchynskej linke. Často sú už v mäse, len sa šíria v teplom prostredí. Preto je nebezpečné aj umývanie kurčaťa teplou vodou, baktérie sa presunú na vaše ruky.

Rozmrazovanie studenou vodou

Bezpečný spôsob rozmrazovania mäsa je vložiť ho do uzatvárateľného plastového vrecka a ponoriť ho do studenej vody. Vodu stačí meniť každých 30 minút a rozmrazovanie sa dokončí do dvoch až troch hodín. Takto rozmrazené mäso nenechávajte v teple na kuchynskej linke, ale ihneď ho uvarte. Kľúčom k zničeniu nebezpečných baktérií je rýchla tepelná úprava.

Bezpečné rozmrazovanie v chladničke

Šetrným a bezpečným spôsobom rozmrazovania mäsa je jeho vloženie do chladničky na noc. Varenie musíte naplánovať a na rozmrazovanie mäsa myslieť vopred. Pripravujte polotovary z kuracieho mäsa, ako sú rôzne zapečené kuracie kúsky zmrazené na panvici alebo v rúre, čas prípravy bude dlhší, ale príprava je bezpečná.

Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre

Mikrovlnná rúra nezničí baktérie vo vnútri mäsa, ak ju potrebujete použiť, nevadia vám uvarené konce a chcete bezpečný postup, potom musíte mäso po rozmrazení ihneď uvariť. Mikrovlnnú rúru nastavte na pomalý a šetrný program rozmrazovania. Po rozmrazení mäso nikam neodkladajte a okamžite si dôkladne umyte ruky. Taktiež vyčistite riad, na ktorom bolo kuracie mäso umiestnené v mikrovlnnej rúre.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *