Slováci ju pijú vo veľkom. Táto káva poškodzuje zdravie

kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Máme radi rýchle a jednoduché riešenia a práve tieto preferencie instantné produkty spĺňajú. Sú nepochybne pohodlné a užitočné v konkrétnych situáciách, ale siahať po nich každý deň nie je dobrý postup.

Kávy 3v1 (ale aj 2v1) sú v skutočnosti kávové nápoje, pretože obsah kávy v takejto „káve“ zvyčajne dosahuje niekoľko percent. A kvôli prísadám, z ktorých väčšinu tvoria jednoduché cukry, tento nápoj nielenže nedokáže povzbudiť, ale môže spôsobiť aj prudký pokles energie. Samozrejme, konzumácia takýchto výrobkov raz za čas nie je škodlivá, ale siahnuť po vrecúšku s kávovým nápojom 3 v 1 pravidelne nie je najlepší postup.

Škodlivosť kávy 3v1. Prečo sa neoplatí siahnuť po tomto nápoji?

Pohodlie je asi jedinou výhodou kávy 3v1. Tento výrobok vás zbaví starostí s pridávaním cukru do šálky a dopĺňaním mlieka. Hodí sa aj pri kempovaní, krátkych výletoch a situáciách, keď vás prepadne chuť na kávu, ale nie je potrebné kupovať celé balenie zrnkovej kávy. Je dobré, ak káva 3 v 1 zostane núdzovou kávou. Horšie je, keď je povinnou súčasťou každého rána. Prečo?

V prvom rade je dôležité rozlišovať medzi dvoma produktmi: instantnou kávou a kávou 3 v 1. Nie je to celkom tak, že káva 3v1 je to isté ako instantná káva, len s pridaním mlieka a cukru. Instantná káva je výrobok vyrobený zo 100 % kávy, takže má podobné zloženie a vlastnosti, len s menším množstvom kofeínu. Nalievanie čajovej lyžičky instantnej kávy teda jednoducho vytvára kávu, ktorá sa potom prípadne dosladí a vybieli. A čo káva 3 v 1?

Zloženie kávy 3v1. Len niekoľko percent kávy

Zloženie kávy 3v1 obsahuje len niekoľko percent kávy (v nižšie uvedenom príklade menej ako 10 %). Čo teda vypĺňa zvyšných 92 percent nápoja? Tak, ako je to uvedené na etikete obľúbenej kávy 3v1:

„Cukor, glukózový sirup, kokosový olej, káva [instantná káva (8,95 %); pražená káva, jemne mletá (0,05 %)], mliečne bielkoviny, regulátor kyslosti: fosforečnany draselné, aróma, emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselín“.

Káva 3v1 je celá o cukre, ktorý sa na etiketách objavuje niekoľkokrát pod rôznymi názvami. V danom prípade ide o cukor a glukózový sirup. V zložení zaberajú prvé, resp. druhé miesto, takže ide o zložky s najvyšším počtom. Ďalej je tu kokosový olej, mliečne bielkoviny, regulátory kyslosti, emulgátory – inými slovami, zložky, ktoré sa bežne v kávach nenachádzajú a ktoré si sami do šálok nenasypeme. Týmto sa káva 3 v 1 líši od instantnej kávy s mliekom a cukrom.

Káva nepotrebuje chemické prísady, aby chutila dobre. Väčšina dokonca povie, že káva 3v1 nemá najlepšiu chuť a arómu. Okrem toho sú otázne aj jej povzbudzujúce vlastnosti, pretože už samotná instantná káva má nízky obsah kofeínu, a ak je v nápoji len 10 percent kofeínu, možno samo sebou usúdiť, že povzbudzujúci účinok kávy 3v1 prakticky neexistuje. Treba tiež zdôrazniť, že glukózový sirup náhle a výrazne zvyšuje hladinu cukru v krvi.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *