Slováci si začali dávať topánky do mrazničky. Ten nápad dáva zmysel

topanky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Obuv časom vyzerá čoraz nevzhľadnejšie. Bez ohľadu na to, koľko úsilia vynaložíte na čistenie a údržbu topánok, nakoniec sa ich intenzívne používanie prejaví.

Existujú však osvedčené spôsoby, ako obuvi prinavrátiť jej bývalú slávu. Dokážeme účinne osviežiť vzhľad aj tých kožených. Ako na to?

Ako sa starať o koženú obuv?

Koža je rozhodne náročný materiál, pokiaľ ide o jej starostlivosť. Je pravda, že kožená obuv vyzerá skvele a považuje sa za odolnú, ale predpokladom je správne zaobchádzanie s týmto typom materiálu.

Koža veľmi nemá rada kontakt s vodou, takže pranie obuvi v práčke neprichádza do úvahy. Dlhodobé namáčanie koženej obuvi, odstreďovanie a kontakt s chemikáliami by mohli kožu poškodiť.

Aby bola obuv z prírodnej kože odolnejšia voči kontaktu s vodou, ku ktorému dochádza v dôsledku poveternostných podmienok – dažďa alebo snehu – je potrebné koženú obuv impregnovať.

Ako impregnovať koženú obuv?

Cieľom impregnácie je pokryť povrch obuvi prípravkami, ktoré preniknú do materiálu a vytvoria nepriepustnú bariéru pre vlhkosť, nečistoty a iné škodlivé látky.

Na impregnáciu obuvi možno použiť hotové prípravky na ošetrovanie obuvi. V obchodoch s obuvou nájdete krémy a spreje určené na rôzne druhy kože, semišu alebo nubuku.

Na tento účel sa používajú aj prírodné oleje a vosky, napríklad kokosový olej, včelí vosk alebo dokonca olivový olej. Ide o osvedčené domáce prostriedky na impregnáciu koženej obuvi.

Uložte topánky do mrazničky. Nebudete to ľutovať!

Existuje ďalší domáci prostriedok, ako sa starať o kožené topánky. Týka sa to najmä opotrebovanej obuvi s viditeľnými známkami používania v podobe záhybov a deformácií.

Tento účinný patent spočíva v umiestnení topánok do mrazničky. Nízka teplota vyhladí materiál a vyrovná všetky záhyby. Na dosiahnutie tohto efektu je potrebné dodržať niekoľko pravidiel.

Po prvé, obuv sa pred vložením do mrazničky dôkladne očistí. Po druhé, obuv sa nechá v mrazničke najmenej 48 hodín. Po uplynutí tejto doby sa nechajú prirodzene „rozmraziť“. Na zohrievanie obuvi nepoužívajte fén a nevystavujte ju slnku!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *