Slováci smažia mydlo na panvici. Keď to uvidíte, urobíte to aj vy

mydlo panvica

Kto z nás nezabudol na sporáku panvicu? Čuchnete si, čuchnete si a zrazu horúčkovito letíte do kuchyne, len aby ste zlikvidovali škody spôsobené nepozornosťou a zabudnutím. A ako tak hľadíte na tú nechutne pripálenú panvicu, máte jednu chuť. Vyhodiť ju do koša a kúpiť novú. No to je trochu neekologické, vyskúšajte osvedčené triky, ako vyčistiť pripálené panvice a pekáče celkom rýchlo, jednoducho a s minimálnou námahou.

Vyvarte mydlo v panvici

Veľmi jednoduché, lacné a ekologické riešenie. Do panvice naškrabte kúsok klasického tuhého mydla (stačí obyčajné, najlacnejšie). Prilejte trochu vody tak, aby boli všetky nečistoty ponorené. Zahrejte. Keď sa mydlo začne topiť, odstráňte panvicu z ohňa a nechajte ju ešte 5 minút stáť. Potom umyte a opláchnite ako zvyčajne.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Takéto ovocie v zime nie je najlepšie. Radšej si dajte slovenské jablko

Používajte horúcu vodu

Ak z nejakého dôvodu nechcete použiť mydlo, môžete v hrnci 5-7 minút variť len obyčajnú vodu. Takto sa ľahšie uvoľnia usadeniny, pripáleniny a zvyšky jedla. Po vyliatí vody a vychladnutí panvice bude jej čistenie bežnými čistiacimi prostriedkami o niečo jednoduchšie.

Výrazne pomôže aj samotné namočenie špinavého riadu do teplej vody. Naplňte zapekacie misy alebo pekáče horúcou vodou z vodovodu a nechajte ich 15 – 20 minút odstáť. Umývanie potom bude hračka.

Svätá trojica – sóda, ocot, citrón

Jedlá sóda, biely ocot a citrónová šťava vám pomôžu vyčistiť takmer všetko v domácnosti. Jedlú sódu môžete nasypať buď do vriacej vody, v ktorej varíte kastról, alebo do teplej vody, v ktorej sa chystáte namočiť špinavé kúsky. Potom ich umyte ako zvyčajne. Pred posledným opláchnutím postriekajte riad bielym octom, ktorý je skvelý na odstraňovanie pachov. Nakoniec potrite boky a dno nerezového riadu rozpoleným citrónom, bude sa krásne lesknúť, opláchnite a nechajte uschnúť na vzduchu.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Už raz prevarenú vodu nesmiete znovu prevariť a použiť. Toto je dôvod

Skutoční profesionáli si tiež pripravujú domácu pastu z jedlej sódy a octu alebo drhnú dno panvíc zubnou pastou. Keď je človek v núdzi, musí vyskúšať všetko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *