Koniec roka je časom sviatkov, osláv a rodinných stretnutí. A k nim nepochybne patrí veľa dobrého jedla a pitia, samozrejme, vrátane rezňov.
Ak totiž chcete pripraviť občerstvenie, ktoré bude chutiť takmer každému, nemali by ste vynechať rezeň. Či už so zemiakmi, šalátom alebo chlebom. Ich veľkou výhodou je, že sú výborné teplé aj studené.
Správne tepelne spracujte rezne
S ich ohrievaním je predsa len trochu problém. Ohriatie studeného rezňa nie je až taký problém, ale dostať späť aj chrumkavú strúhanku je trochu problém. Jednou z výhod tejto obľúbenej pochúťky je však kombinácia šťavnatého, mäkkého mäsa a chrumkavej strúhanky. Ako teda ohriať rezeň, aby mäso nebolo suché a strúhanka blatistá?
Vyprážajte ich, pečte ich
Opäť ich usmažte. Na panvici rozohrejte trochu oleja a vložte do nej rezne tak, aby sa neprekrývali. Ak boli predtým v chladničke, nechajte ich najprv aspoň hodinu vonku, aby sa zohriali na izbovú teplotu. Skráti sa tým čas potrebný na ohriatie a mäso sa zbytočne nevysuší. 3 minúty opekania z každej strany sú dostatočné.
Hotové rezne môžete ohriať aj v rúre. Rúru rozohrejte na približne 200 °C, plech vyložte papierom na pečenie a položte naň mäso. Na každý plátok položte kúsok masla. Po jeho rozpustení vypnite rúru, ale rezne nechajte chvíľu v rúre. Budú ako čerstvo vytiahnuté z pekáča.
Ak používate horúcu rúru, opäť preložte mäso na plech vystlaný papierom na pečenie a predhrejte rúru na 160 °C. Mäso pomaly zohrievajte asi 5 minút z každej strany.
Mikrovlnná rúra na poslednom mieste
Mikrovlnná rúra je na túto činnosť najmenej vhodná, ale ak nemáte inú možnosť, pripravujte kotlety v nej. Mikrovlnná rúra totiž ohrieva jedlo nerovnomerne. Vyháňa vlhkosť z vnútra rezňa na povrch a to neprispieva ku chrumkavosti rezňov.
Preto na tanier pod mäso položte papierovú utierku, ktorá absorbuje časť vlhkosti. Po ½ minúte mäso otočte a v prípade potreby vymeňte utierku za suchú. Tento postup opakujte, kým nie je plátok teplý.
Ak chýba tuk, pomôže voda
Rezne môžete tiež pripraviť v pare nasucho medzi dvoma pokrievkami. Je to skvelá možnosť, ak nemáte k dispozícii rúru ani tuk. V hrnci priveďte do varu trochu vody. Potom znížte teplotu a hrniec zakryte obrátenou pokrievkou. To znamená rúčkou nadol. Na pokrievku položte plátky mäsa a prikryte ich druhou pokrievkou rovnakej veľkosti. Bude to trvať trochu dlhšie, ale výsledok bude stáť za to.