Slovák predáva hmyz na jedenie a chváli deti: Deti sú najlepší zákazníci, lebo nemajú predsudky

hmyz potraviny
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Na Slovensku sa zisťuje, že zákony týkajúce sa chovu a spracovania jedlého hmyzu pre potravinársky priemysel nie sú dostatočne pripravené. Táto skutočnosť vyvoláva obavy u predajcu Mareka Vizyho, ktorý by v budúcnosti rád prevádzkoval vlastnú farmu hmyzu, podobne ako v susednom Česku. V porovnaní s pobaltskými krajinami a západnou Európou je Slovensko v tejto oblasti pozadu a nevykazuje výrazný záujem o jedlý hmyz. Píš o tom portál Euractiv.sk

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Pustia Černáka na slobodu? Dnes pokračuje súd, ktorý o tom rozhodne

V rozhovore s predajcom Marekom Vizym sme sa dozvedeli, že niekoľko faktorov bráni rozvoju trhu s jedlým hmyzom na Slovensku. Jedným z nich je predsudok sprevádzajúci tento nový druh potravín a vysoká cena. Vizy porovnáva súčasný stav s nástupom elektromobilov, keď boli pôvodne dostupné len pre úzku skupinu ľudí a ich výrobný proces nebol dostatočne efektívny.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na štvrtok 18. septembra 2025

Vizy tvrdí, že podobná situácia sa týka aj jedlého hmyzu. Výrobné procesy sa však neustále zdokonaľujú a efektivita sa zvyšuje. „Na Slovensku sa s touto formou potravín experimentuje len pár mesiacov. Keď sa zefektivní celý dodávateľský reťazec, vrátane chovu, výroby a distribúcie, očakáva sa, že dopyt a trh sa zvýšia a ceny sa ustália na úrovni, ktorá bude príťažlivá pre dodávateľov aj spotrebiteľov,“ vysvetľuje Vizy.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Minimálne dôchodky na Slovensku porastú: Od januára 2026 prinesú vyššie životné minimum aj viac peňazí seniorom

Marek Vizy je zakladateľom prvotriedneho e-shopu Whizbe, ktorý ponúka jedlý hmyz a potraviny s obsahom hmyzu.

„Deti sú najlepší zákazníci, lebo nemajú predsudky“ tvrdí predajca.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *