Ja osobne nerád vyprážam. Nejde o zdravotný aspekt, ale o následný katastrofálny stav mojej kuchyne. Neznášam, keď sú kachličky aj sporák postriekané olejom. Našťastie, aj na túto nepríjemnosť existujú pomôcky, takže my, lenivé upratovačky, sa nemusíme ochudobňovať o svoje obľúbené, chutné jedlá.
Na začiatok vám ponúkneme najmenej známu vychytávku, ale potom si zopakujeme aj základy pre príjemnejšie a čistejšie vyprážanie.
Soľ nad zlato
Keď sa chystáte niečo vyprážať, osoľte dno panvice štipkou soli. Najskôr nalejte olej a potom prisypte soľ. Ako to môže fungovať? Soľ absorbuje určité množstvo vlhkosti, takže olej toľko nevystrekne. Podobne funguje aj múka.
Vysušte potraviny
Olej sa nadmerne rozstrekuje, keď sa s ním dostane do kontaktu voda v potravinách, ktoré vyprážate. Samozrejme, časť vody v potravinách zostane, ale môžeme urobiť všetko pre to, aby sme ich dostatočne vysušili. Preto ich vždy vopred osušte kuchynskou utierkou.
Nepreháňajte to s olejom
Samozrejme, že na vyprážanie potrebujeme olej, ale platí aj zlaté pravidlo „všetko s mierou“, takže to s ním nepreháňajte. Ak budete olejom šetriť, nielenže vaše jedlo bude menej zdravé, ale olej bude aj viac prskať.
Venujte pozornosť výberu panvice
Ak sa chystáte smažiť, najlepšie urobíte, ak siahnete po panvici, ktorá je vysoká aj široká. Ak budete smažiť na plytkej panvici, je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám „rozprskne“ celá kuchyňa. Používajte panvice z liatiny alebo kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Lacné panvice z nehrdzavejúcej ocele vedú teplo nerovnomerne a horúci olej na to, samozrejme, reaguje negatívne.
Jedlo na panvicu umiestňujte opatrne
Veľa závisí aj od spôsobu, akým jedlo na panvicu umiestnite. Najlepšie je robiť to čo najšetrnejšie a z čo najnižšej výšky, potom olej nebude toľko striekať. Podobne venujte pozornosť napríklad jemnému otáčaniu mäsa. Ideálnym nástrojom sú kliešte na potraviny, ale pomôcť si môžete aj inak, len dávajte pozor, aby jedlo neskákalo po celej panvici.