Stará a tvrdá žemla či rožok nie je žiadny problém. Využite ich na tieto jedlá

chlebnik
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Koľkokrát ste už stáli nad chlebníkom, pozerali na tvrdú, starú žemľu a rozmýšľali, čo s ňou? Mnohí z nás by ju pravdepodobne jednoducho vyhodili, avšak možno by ste mali zmeniť názor. Celozrnná žemľa môže byť skvelým základom pre jednoduché, ale chutné jedlá, ktoré si zamiluje celá rodina.

Vyhadzovanie potravín je nielen neetické, ale aj neekonomické. Ceny potravín neustále stúpajú a nikto nechce vyhadzovať to, za čo ťažko platí. Preto je dôležité naučiť sa, ako efektívne využiť jedlo, ktoré by inak skončilo v koši. Tvrdé pečivo, ako sú žemle či chlieb, je jedným z týchto často ignorovaných pokladov v kuchyni.

Premeňte starú žemľu na chutnú zapekanku

Jednoduchým a chutným spôsobom, ako využiť staré žemle, je pripraviť z nich zapekanky. Potrebujete len pár ingrediencií, ktoré bežne máte doma: syr, slaninu a pažítku. Ako na to? Staré žemle narežte na mriežku tak, aby ste ich neprerezali úplne. Do týchto „drážok“ potom vložte nastrúhaný syr a nakrájanú slaninu. Zapekajte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10 minút, kým sa syr neroztopí a slanina neopečie do chrumkava. Pred podávaním zapekanku posypte čerstvou pažítkou a podávajte s obľúbeným dipom – či už je to kečup alebo domáci cesnakový dresing. Výsledkom je jedlo, ktoré je rýchle, chutné a ušetrí vám peniaze.

Staré žemle ako základ pre iné jedlá

Zapekanky nie sú jedinou možnosťou. Tvrdé pečivo môžete použiť aj ako strúhanku na obaľovanie mäsa alebo pridať do polievok, kde poslúži ako chrumkavý doplnok. Ak však preferujete klasiku, môžete staré pečivo jednoducho osviežiť v rúre. Stačí žemľu jemne navlhčiť vodou (napríklad pomocou papierovej utierky) a vložiť ju do rúry predhriatej na 150 °C na 5 až 7 minút. Výsledok? Pečivo bude chutiť, akoby ste ho práve vytiahli z pekárne!

V skratke

Nevyhadzujte staré žemle! Môžu byť skvelým základom pre rýchle a chutné zapekanky alebo sa dajú jednoducho osviežiť v rúre. Správnym využitím starého pečiva ušetríte peniaze a znížite plytvanie potravinami.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *