Šťava z kyslej kapusty podporuje v tele trávenie, imunitu či veľa iného

kysla kapusta
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Kyslá kapusta je známa ako superpotravina, ktorá by nemala chýbať na našom stole po celý rok. Najmä v zime, keď naše telo potrebuje posilniť imunitu, predstavuje nenahraditeľný zdroj živín. Čo však so šťavou, ktorá po kapuste zostane?

Väčšina z nás ju zvyčajne vyleje, čo je veľká škoda. Tento „tekutý zázrak“ obsahuje prospešné probiotiká a množstvo látok, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie aj celkovú imunitu.

Prečo je šťava z kyslej kapusty taká dôležitá?

Šťava, ktorá vzniká počas procesu fermentácie, nie je len obyčajná voda. Je to zdroj prospešných baktérií a ďalších látok, ktoré podporujú zdravie čriev. Zdravé črevá sú základom silného imunitného systému, pretože až 70 % imunitných buniek sa nachádza práve v tráviacom trakte. Navyše, pravidelná konzumácia fermentovaných produktov pomáha predchádzať problémom s trávením a zlepšuje celkovú vitalitu organizmu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Šéf NATO mieri na Slovensko. Chystá sa niečo veľké?

Nie je to len o kyslej kapuste

Okrem tradičnej kyslej kapusty existuje množstvo iných fermentovaných potravín, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Tu je niekoľko tipov:

  • Kimči: Pikantná kórejská špecialita z fermentovanej zeleniny.
  • Kombucha: Mierne šumivý fermentovaný čaj, známy svojimi detoxikačnými účinkami.
  • Kefír: Fermentovaný mliečny nápoj bohatý na probiotiká.
  • Jablčný ocot: Skvelý ako doplnok do šalátov či nápojov.
  • Miso pasta: Tradičná japonská ochucovacia prísada vyrobená fermentáciou sóje.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na jar nebude na trávniku ani chumáč machu. Urobte teraz toto vo februári

Tieto potraviny nielen obohatia váš jedálniček, ale prispejú aj k zdraviu vášho organizmu.

Pozitívne účinky šťavy z kyslej kapusty

Konzumácia šťavy z kyslej kapusty prináša množstvo benefitov:

  • Podpora trávenia: Probiotiká zlepšujú pohyb čriev a predchádzajú tráviacim ťažkostiam.
  • Silná imunita: Zdravé črevá priamo ovplyvňujú odolnosť organizmu voči infekciám.
  • Zníženie krvného tlaku: Obsah draslíka podporuje zdravie srdca a reguluje tlak.
  • Prevencia osteoporózy: Vďaka obsahu draslíka a vitamínu K.
  • Zdroj vitamínov: Šťava obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a K, ktoré sú kľúčové pre celkovú vitalitu.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci tieto plody v obchodoch obchádzajú. Čistia najlepšie črevá

Kde šťavu z kyslej kapusty zohnať?

Nemáte čas na domácu prípravu kyslej kapusty? Nevadí! Dnes je možné kúpiť už hotovú kapustu aj so šťavou vo väčšine obchodov. Pre tých, ktorí preferujú jednoduchosť, sú dostupné aj fľaškované šťavy z kvasenej kapusty.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *