V zime sú v našich domácnostiach kráľom citrusy. Zimný čaj s citrónom a kilogramy mandarínok nestačia. Sušené pomaranče môžete použiť ako dekoráciu na vianočný stromček a ako prírodný difuzér vône do domácnosti. Ako ich pripravíte?
Vianoce sa rýchlo blížia. Zdobíme nielen vianočný stromček, ale aj zvyšok bytu. Vystavíme porcelánové figúrky, vytiahneme vianočný obrus.
Ak sa chcete postarať o krásnu vôňu, použite pomaranče. Nemusíte vôbec chodiť jesť, stačí, ak ovocie premeníte na nádherne voňavé ozdoby. Nie je to ani trochu zložité.
Ako si vyrobíte sušené pomaranče na vianočný stromček? Tu je to, čo si musíte zapamätať
Kúpte si niekoľko kusov veľkých pomarančov. Čím väčší priemer majú, tým lepšie. Keď prídete domov, nakrájajte ovocie na tenké plátky. Nemali by byť hrubšie ako 0,5 cm. Ak ich nakrájate na príliš hrubé plátky, nestihnú sa vysušiť a môžu tiež znečistiť radiátor, pretože šťava z nich bude rýchlo odkvapkávať.
Na druhej strane, príliš tenké plátky môžu popraskať, scvrknúť sa alebo sa príliš pripáliť, takže nebudú vyzerať esteticky. Po nakrájaní pomarančov ich položte na papierovú utierku a nechajte odkvapkať. Poslednou fázou je sušenie. Máte tri možnosti.
Vianočné dekorácie. Ako dlho sušiť pomaranče?
Pomaranče môžete položiť na radiátor a nastaviť nízku teplotu. Až keď sa plátky trochu vysušia, zvýšte teplotu radiátora. Sušenie ovocia touto metódou zvyčajne trvá 2 až 5 dní. Druhým spôsobom je vloženie plátkov do rúry predhriatej na 100 °C.
Ak máte termocirkulačnú rúru, teplota by mala byť o niečo nižšia, a to 80 stupňov C. Pomaranče budú hotové po 4 hodinách. Medzitým je dobré plátky z času na čas otočiť. Poslednou možnosťou je použiť sušičku húb. V tomto prípade bude ovocie tiež hotové po niekoľkých hodinách. Pomaranče zaveste na vianočný stromček alebo ich rozmiestnite v rôznych častiach domu.