Tajná ingrediencia do palaciniek a budú jemné a nadýchané

palacinky recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Každý, kto aspoň raz skúšal pripraviť palacinky, vie, že to nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Raz sú príliš tvrdé, inokedy suché, a výsledok často zaostáva za očakávaniami.

Tajomstvo úspechu však spočíva v použití jednoduchých trikov, ktoré dodajú palacinkám ľahkosť a jemnosť, akoby boli nadýchané ako obláčik.

Palacinky sú jedným z najuniverzálnejších jedál – skvele sa hodia na sladko aj na slano, či už ako raňajky, obed, alebo dezert. Kľúčom k ich dokonalej konzistencii je správna príprava cesta a jeden špeciálny krok – vyšľahanie bielok. Práve tie zabezpečia jemnosť a pružnosť hotových palaciniek.

Ako pripraviť jemné a nadýchané palacinky?

Základom úspechu sú správne zvolené suroviny a technika ich miešania. Tu je recept, ktorý zmení váš pohľad na toto obľúbené jedlo.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ušetrite na elektrine. Vyskúšajte tieto triky s mrazničkou a prestane toľko "žrať"

Suroviny:

  • 1,5 šálky mlieka,
  • 1,5 šálky perlivej vody,
  • 2 šálky hladkej múky,
  • 2 lyžice oleja alebo roztopeného masla,
  • štipka soli,
  • 2 vajcia (bielka a žĺtka zvlášť).

Postup:

  1. V miske zmiešajte mlieko, perlivú vodu, múku, olej a štipku soli. Šľahajte, kým nevznikne hladké cesto.
  2. Pridajte žĺtka do cesta a znovu dôkladne premiešajte metličkou alebo mixérom na strednej rýchlosti.
  3. V inej nádobe vyšľahajte bielka na jemnú penu – nemali by byť príliš tuhé.
  4. Opatrne vmiešajte vyšľahané bielka do cesta pomocou silikónovej stierky alebo drevenej varešky.
  5. Rozohrejte panvicu na strednom ohni. Palacinky smažte z oboch strán bez pridania oleja – ten je už súčasťou cesta, takže panvica nepotrebuje ďalšie natretie.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najhoršie oleje na vyprážanie, ktoré Slováci stále používajú

Prečo je tento postup výnimočný?

Pridanie perlivej vody je trik, ktorý zabezpečí, že cesto bude mimoriadne ľahké a pružné. Vyšľahané bielka zase dodajú palacinkám nadýchanosť, vďaka ktorej zostanú jemné a mäkké aj po vychladnutí. To robí z tohto receptu ideálne riešenie, ak chcete pripraviť väčšiu porciu na neskôr.

Vďaka prítomnosti oleja v ceste už nemusíte pri smažení pridávať ďalší tuk na panvicu, čo robí palacinky menej mastnými a ich chuť – výraznejšou.

Inšpirácie na servírovanie

Palacinky sú kulinársky chameleón, ktorý sa dá prispôsobiť každému vkusu a príležitosti. V sladkej verzii výborne chutia s džemom, medom či ovocím. Môžete ich naplniť tvarohom ochuteným vanilkou, hrozienkami alebo škoricou a vytvoriť tak klasický dezert. Skvelým nápadom je tiež ich kombinácia so šľahačkou a čerstvým ovocím, ako sú jahody či banány.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Muž pri Bratislave chcel odplašiť muža so psom. Omylom ho zastrelil

Ak máte chuť na slanú verziu, naplňte ich špenátom, fetou alebo šampiňónmi. Palacinky môžete tiež zapiecť – stačí ich posypať syrom a vložiť na pár minút do rúry.

V skratke:

Tajomstvo dokonalých palaciniek spočíva v pridávaní perlivej vody a vyšľahaných bielok, ktoré im dodávajú ľahkosť a nadýchanosť. Tieto jednoduché triky zaručia, že vaše palacinky budú vždy jemné, mäkké a pružné – bez ohľadu na to, či ich pripravíte na sladko alebo na slano. Vyskúšajte tento recept a rýchlo sa stane vaším obľúbeným!


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *