Chrumkavé na okrajoch, jemne mäkké vo vnútri a dokonale pružné – presne také palacinky máme najradšej. Hoci ich recept sa môže zdať úplne jednoduchý, mnohí sa stretávajú s problémami pri ich príprave.
Prvá palacinka býva príliš hrubá, gumená alebo sa prilepí na panvicu. Ako sa týmto chybám vyhnúť? Kľúčom k úspechu je nechať cesto odpočinúť pred samotným pečením – krok, na ktorý sa často zabúda.
Prečo by malo cesto na palacinky odpočívať?
Väčšina ľudí po zmiešaní surovín hneď začína so smažením. To je však veľká chyba, ktorá ovplyvňuje textúru aj chuť palaciniek. Po spojení múky, mlieka, vajec a ďalších prísad sa v ceste začne vyvíjať lepok. Ak ho hneď nalejeme na panvicu, bude príliš pružné, čo spôsobí, že palacinky budú gumené a ťažšie sa budú otáčať.
Necháme-li cesto odpočívať aspoň 15 až 30 minút, suroviny sa lepšie prepoja a múka absorbuje tekutinu. Výsledkom je hladšia a jednotnejšia konzistencia, vďaka ktorej sa palacinky netrhajú pri obracaní. Navyše, ak do cesta pridáme perlivú vodu, jej bublinky pomôžu zachovať nadýchanosť a ľahkosť cesta, čo sa pozitívne prejaví aj na výslednej textúre palaciniek.
Recept na dokonalé palacinky
Ak chceme dosiahnuť ideálnu konzistenciu a lahodnú chuť, je dôležité držať sa osvedčeného receptu a nezabudnúť na odpočinok cesta.
Suroviny:
- 1,5 šálky hladkej pšeničnej múky
- 1 šálka mlieka
- 1 šálka perlivej vody (pre ľahkosť)
- 2 vajcia
- 2 lyžice roztopeného masla alebo oleja
- štipka soli
- voliteľne 1 čajová lyžička cukru (ak pripravujeme sladkú verziu)
Postup:
- V miske zmiešame múku so soľou a cukrom (ak pripravujeme sladké palacinky).
- Pridáme vajcia a postupne prilievame mlieko, pričom neustále miešame, aby sa nevytvorili hrudky.
- Pridáme perlivú vodu, ktorá zabezpečí ľahkosť a pružnosť cesta.
- Vlejeme roztopené maslo alebo olej, opäť premiešame a necháme cesto 15-30 minút odpočívať.
- Po uplynutí tohto času cesto ešte raz premiešame a palacinky pečieme na dobre rozohriatej, mierne naolejovanej panvici. Nalejeme tenkú vrstvu cesta a pečieme z oboch strán dozlatista.
Ako upraviť hustotu cesta?
Po odpočinutí cesta sa môže stať, že bude príliš husté alebo riedke. Čo v takom prípade robiť?
- Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu mlieka alebo perlivej vody a premiešať, kým nezískame tekutú, ale nie vodnatú konzistenciu.
- Ak je cesto príliš riedke, stačí pridať trochu múky a dobre premiešať, aby sa nevytvorili hrudky.
Správna konzistencia cesta je základom dokonalých palaciniek – malo by jemne stekať z lyžice, ale nemalo by byť príliš tekuté, aby sa palacinky neroztrhali pri pečení.