orezavanie stromov
Slovensko

Takto nikdy neorezávajte ovocné stromy, inak všetko pokazíte

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Orezávanie stromov im úžasne prospieva. Nielenže budú zdravšie a krajšie, ale odmenia sa vám aj štedrejšou úrodou, skrátka, prinesú oveľa viac ovocia. A hoci prerezávanie stromov nie je atómová fyzika, existujú pravidlá, ktoré treba dodržiavať.

Kedy orezávať?

Určite koncom zimy a začiatkom jari. Strom tak získa dostatok času na regeneráciu a minimalizuje sa vplyv hmyzu a chorôb. Pri jabloniach a hruškách začnite niekedy v marci. Potom prejdeme na ostatné kôstkové ovocie. Počkáme však, kým pominú nočné mrazy.

Čo orezávať?

Neproduktívne konáre. Ak chcete identifikovať neproduktívnu vetvu, musíte strom sledovať počas celého roka. Prečítajte si o tom viac. Ak ste začiatočník, odstráňte suché, choré a poškodené konáre, ako aj tie, ktoré si konkurujú. Odrežte aj zhrubnuté, tenké konáre, pretože tie blokujú slnečné svetlo a poškodzujú celý strom. Nebojte sa skrátiť príliš dlhé konáre, pretože sa pravdepodobne neskôr aj tak zlomia. Strom môžete orezávať aj z estetických dôvodov. Rozhodnite sa, aký tvar koruny stromu uprednostňujete, a orežte ho do požadovaného tvaru.

Ako orezávať?

  • Konáre a výhonky prerezávajte alebo skracujte šikmo, tesne za miestom rozvetvenia. V opačnom prípade vám zostane pahýľ a hrozí, že konár vyschne.
  • Väčšie rezy (3 cm a viac) ošetrite štepárskym voskom alebo stromovým balzamom. Buďte však opatrní, priemer rezu by nikdy nemal presiahnuť 5 cm.
  • Hlavné vetvy udržiavajte vo vodorovnej polohe alebo mierne naklonené. Strom potom bude lepšie rodiť. Výhonky, ktoré smerujú priamo nahor alebo nadol, orezávajte.
  • Nemalo by sa odstraňovať viac ako 20 % konárov, pretože viac by mohlo strom oslabiť.
  • Vždy používajte dostatočne ostré nástroje. Na slabšie konáre používajte záhradné nožnice a na silnejšie konáre prerezávaciu pílku. Pred činnosťou nástroje ošetrite, vyčistite a nabrúste a pustite sa do práce.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *