Banány majú v súčasnosti silnú konkurenciu, pretože je tu dostatok miestneho sezónneho ovocia. Na druhej strane sme si však na ne zvykli a považujeme ich za celoročné občerstvenie. Preto sa oplatí vedieť, ako ich skladovať. Dávate ich v takom horúcom počasí do chladničky?
Je to jednoduchý trik, vďaka ktorému vydržia banány čerstvé a pevné až o týždeň dlhšie. S týmto nápadom prišla autorka kuchárskej knihy. Mnohých z nás to možno prekvapí, pretože doteraz sa toto miesto na skladovanie banánov neodporúčalo.
A predsa v chlade?
Samozrejme, že ide o chladničku. Banány sa ocitli na zozname ovocia a zeleniny, ktoré je lepšie do nej neukladať, pretože strácajú svoju chuť a vôňu. Linda Tylerová, v kulinárskom svete veľmi uznávaná vďaka svojim kuchárskym knihám a populárnej webovej stránke Gracious Vegan, má na to iný názor. Tvrdí, že skladovanie žltých banánov v chladničke môže oddialiť proces ich dozrievania.
Linda Tylerová poznamenala, že ak sa banány vložia do chladničky hneď, ako stratia zelené sfarbenie, zachovajú si svoju pevnosť a chuť až o týždeň dlhšie v porovnaní s tými, ktoré zostanú pri izbovej teplote.
Ako na to
Je však dôležité dobre posúdiť stupeň dozrievania banánov. Ak sa do chladničky dostane príliš zelené ovocie, neprinesie dobré výsledky. Jednoducho vôbec nezačnú dozrievať. Všetko samozrejme závisí od toho, aký druh banánov máte radi.
Na výber, na zafarbenie
- Zelené banány sú tvrdé a nie veľmi sladké. Majú najviac škrobu a najmenej cukru a sú vhodné pre chudnúcich a diabetikov. Mierne zelené sú však chutnejšie – sú už sladšie a rozhodne ľahšie stráviteľné.
- Žlté – tieto banány sa považujú za úplne zrelé. Na šupke nemajú žiadne škvrny a sú sladké. Obsahujú sacharidy a vlákninu. Rýchlo dodávajú pocit sýtosti. Odporúčajú sa pre deti a mali by sa jesť aj po infekcii. Skladujte ich na chladnom a tmavom mieste, pretože tak rýchlo nedozrejú.
- Hnedé – čím je banán tmavší, tým je sladší. Dužina je vtedy tiež veľmi mäkká a môže sa použiť namiesto cukru, napr. do koláčov, smoothies, koláčov. Takéto ovocie je mimoriadne ľahko stráviteľné.
Bez sprievodu
V lete kupujeme veľa rôzneho ovocia. Treba si uvedomiť, že banány nemajú radi spoločnosť a je lepšie neumiestňovať ich na tanier s inými, najmä s jablkami a citrusmi. Výrazne sa tým urýchli ich mäknutie. Banány, podobne ako mnohé iné druhy ovocia, produkujú etylén, ktorý im pomáha dozrievať. Ak sú v susedstve ovocia, ktoré ho tiež produkuje – oveľa rýchlejšie sa pokryjú škvrnami. Preto je najlepšie skladovať banány oddelene. Ich chvosty môžete dokonca zabaliť do potravinovej fólie, aby ste zastavili produkciu etylénu.