Keď ideme do obchodu, prvá vec, na ktorú sa pri banánoch zameriavame, je ich farba. Je to stereotyp, ktorý sa na nás vzťahuje už roky. Keď nám niekto prinesie zelené banány, sme veľmi skeptickí. Aký je však medzi nimi skutočný rozdiel?
Prečo kupovať zelené banány
Výživové hodnoty banánov sa počas dozrievania menia. Kým žlté obsahujú vysoký obsah cukru, zelené ho toľko nemajú. Žlté banány teda slúžia na doplnenie energie, zatiaľ čo zelené banány dodávajú nášmu telu iné živiny.
Zelené banány sa považujú za zdravšiu možnosť. Tie sú často neprávom zanedbávané a považované za nedokonalé. Ich chuť síce nie je taká lákavá ako chuť žltých plodov, ale podľa odborníkov na výživu sú tieto banány oveľa hodnotnejšie. Pomáhajú napríklad našim kostiam alebo upravujú správne fungovanie črevnej mikroflóry v našom tele.
Názor dietológa
Podľa dietologičky Laury Tiltovej, členky Britskej dietetickej asociácie, sú lepšie zelené banány. „Zelené banány sú naozaj skvelým zdrojom tých najkvalitnejších probiotík. Počas procesu dozrievania sa vláknina v banáne začína rozkladať, čo znamená, že žlté banány jej neobsahujú toľko,“ hovorí Laura.
Zelené banány a ich hodnota
Profesor Rodney Bilton sa výskumu banánov venuje už 15 rokov. Práve on skúmal ich vplyv na ľudský organizmus. Dospel k záveru, že zelené banány sú porovnateľné s celozrnnou múkou, surovými zemiakmi alebo zeleninou. Obsahujú rezistentný škrob, ktorého sa v nich ukladá až 80 %.
Tento typ škrobu pôsobí ako vláknina, ktorá uniká tráviacemu procesu v prostredí tenkého čreva. Vďaka tomu sa škrob dostane do prostredia hrubého čreva, kde sa podieľa na správnom procese trávenia. Napríklad znižuje kyslosť v črevách alebo tiež podporuje rast prospešných črevných baktérií. Potraviny obsahujúce rezistentný škrob pôsobia ako prevencia proti obezite a cukrovke.
Zelené banány sú pre naše zdravie oveľa cennejšie.