Takto položte banány a zostanú čerstvé niekoľko dní. Slováci robia častú chybu

banany 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Banány patria k najobľúbenejším druhom ovocia, no zároveň aj k tým najrýchlejšie sa kaziacim. Hnedé škvrny sa objavujú už po pár dňoch a zrelé plody často končia v koši. Dobrou správou je, že existujú jednoduché a účinné spôsoby, ako predĺžiť ich čerstvosť aj chuťovú hodnotu – a zároveň znížiť potravinový odpad.

Takto položte banány a zostanú čerstvé niekoľko dní. Slováci robia častú chybu

Banány dozrievajú rýchlejšie, než si želáme

Banány sú bohaté na draslík, vlákninu a prírodné cukry, no ich krátka trvanlivosť môže byť pre mnohých sklamaním. Za rýchle zrenie môže plyn etylén, ktorý banány prirodzene uvoľňujú. Tento plyn stimuluje dozrievanie nielen samotných banánov, ale aj iného ovocia v ich blízkosti – najmä jabĺk, hrušiek či broskýň.

Ak ich necháte na miske s iným ovocím, vytvoríte ideálne prostredie na rýchle hnednutie a kazenie. Správne skladovanie je preto základom.

Ako uchovať banány čo najdlhšie čerstvé?

1. Dajte im priestor
Najväčšou chybou je ukladať banány do spoločnej misy s inými plodmi. Ak ich zavesíte na stojan alebo uložíte samostatne, zabránite tlaku na šupku aj šíreniu etylénu.

2. Zabaľte stonky do fólie
Stonky banánov sú miestom, kde sa tvorí najviac etylénu. Ak ich obalíte potravinovou fóliou, spomalíte uvoľňovanie tohto plynu a predĺžite čerstvosť.

3. Využite chladničku v pravý čas
Ak banány dosiahnu ideálnu zrelosť, neváhajte a vložte ich do chladničky. Hoci ich šupka stmavne, dužina zostane pevná a chutná ešte niekoľko dní. Tento krok výrazne zníži pravdepodobnosť vyhodenia potraviny.

Nevyhadzujte prezreté banány – premeňte ich na pochúťku

Aj banány so škvrnami na šupke majú veľký potenciál. Ich sladkosť a mäkká konzistencia sú ideálne pre domáce dezerty či zdravé snacky.

Zamrazené banány
Nakrájané kúsky prezretého ovocia môžete uchovať v mrazničke. Výborne sa hodia do smoothies alebo ako základ na krémovú banánovú zmrzlinu.

Banánový puding pre deti
Dva zrelé banány zmiešané s 3 PL zemiakového škrobu a 0,5 l mlieka stačí krátko povariť. Výsledkom je výživný puding, ktorý chutí malým aj veľkým.

Domáca „nutella“
Rozmixujte banán s avokádom, lyžicou kakaa a medom. Vznikne zdravá alternatíva sladkej nátierky bez pridaného cukru.

Banánová zmrzlina na leto
Zmiešajte 300 g banánov s 150 ml smotany, 50 ml mlieka a 70 g cukru. Po zmrazení získate osviežujúci dezert bez konzervantov.

bananova zmrzlina

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *