Takto si môžete vybrať najchutnejšie paradajky na trhu – stačí ich ovoňať na správnom mieste

paradajky odrody
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Letná sezóna paradajok je v plnom prúde a ich ponuka na trhoch je bohatšia než kedykoľvek predtým. Hoci sa môžu na prvý pohľad zdať všetky rovnaké, medzi jednotlivými odrodami sú výrazné rozdiely.

paradajky odrody

Ak viete, na čo sa pri výbere zamerať, domov si odnesiete nielen chutnejšie plody, ale aj poriadnu dávku zdravia. Poradíme vám, ako vybrať tie najlepšie paradajky bez zbytočných omylov.

Paradajky nie sú len červené guľky: Každá odroda má svoje čaro

Na letných trhoch nájdete paradajky rôznych farieb – od sýto červených cez žlté až po oranžové či takmer čierne. Každý druh má inú chuť, vôňu aj využitie v kuchyni.

Ak hľadáte intenzívnu chuť a prirodzenú sladkosť, siahnite po veľkých malinových paradajkách. Sú mäsité, jemné a doslova sa rozplývajú na jazyku – ideálne na chlieb, do bagiet či ako samostatná pochúťka.

Na šaláty a studené predjedlá sa skvele hodia drobné kokteilové paradajky. Ich šťavnatosť a výrazná chuť krásne doplnia listovú zeleninu či syr. Zaujímavou voľbou sú aj paradajky typu „býčie srdce“ – sú väčšie, nepravidelného tvaru, ale majú bohatú a jemne sladkastú chuť, ktorá vynikne najmä v jednoduchých jedlách ako bruschetta či paradajkové carpaccio.

Ako spoznať kvalitné paradajky? Sledujte vôňu, farbu aj štruktúru

Mnohí sa pri kúpe zameriavajú len na farbu, no tá nie je rozhodujúca. Dôležitejšia je vôňa – zrelá paradajka by mala príjemne a intenzívne voňať, predovšetkým v okolí stopky. Ak necítite žiadnu arómu, pravdepodobne ide o plod zo skleníka, ktorý nedozrieval prirodzene.

Všímajte si aj konzistenciu. Kvalitná paradajka by mala byť pevná, no pod jemným tlakom prstov mierne povoliť. Príliš tvrdé sú ešte nedozreté, naopak mäkké môžu byť prezreté a bez chuti. Znakom čerstvosti je aj zelená, pružná stopka – ak je suchá a hnedá, ide o starší plod.

Prečo sa paradajky oplatí jesť častejšie?

Paradajky nie sú len chutné, ale aj výživovo bohaté. Obsahujú málo kalórií, veľa vody a sú bohaté na vitamíny C, A a K. Okrem toho sú výborným zdrojom draslíka, ktorý pomáha pri regulácii krvného tlaku.

Zvlášť cenný je likopén – silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Zaujímavosťou je, že tepelnou úpravou sa jeho vstrebateľnosť ešte zvyšuje. Nemusíte sa teda báť paradajky variť, piecť či grilovať.

V kuchyni majú široké využitie

Paradajky patria k najuniverzálnejším plodinám v našich kuchyniach. V lete sú lacné, dostupné a vďaka rôznym odrodám ich môžete použiť do polievok, omáčok, šalátov, na pizzu či len tak – s kvapkou olivového oleja a štipkou soli.

Stačí len vedieť, po ktorých siahnuť. Ak si osvojíte niekoľko jednoduchých trikov – sledovať vôňu, farbu a pevnosť – vyberiete si zakaždým tie najlepšie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *