Takto uvaríte ryžu ako profík a neprihorí vám. Skúste trik s chlebom

ryza varenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Správne uvarená ryža je základom mnohých chutných jedál, no prekvapivo často končí ako lepkavá kaša alebo suchá masa bez chuti.

ryza varenie

Ak aj vy patríte k tým, ktorí stále váhajú, či siahnuť po ryžovare alebo varnom vrecku, máme pre vás lepší a tradičný spôsob. Naučte sa variť ryžu ako profík – chutne, nadýchane a bez pomôcok navyše.

Zabudnite na varné vrecká – najlepšia ryža vzniká klasicky

Hoci je ryža vo vrecúšku pohodlným riešením, jej výsledok málokedy nadchne. Ak túžite po nadýchanej, voňavej a chutnej ryži, ktorá pozdvihne každé jedlo, siahnite po klasickej príprave. Potrebujete len kvalitnú surovinu, jednoduchý postup a trochu trpezlivosti.

Už po prvom pokuse zistíte, že uvariť ryžu správne nie je zložité – a zároveň ušetríte peniaze aj zbytočný plast.

Záleží na type: Akú ryžu vybrať?

Okrúhlozrnná ryža

Hodí sa do receptov, kde má byť výsledok krémový – napríklad na rizoto, ryžový nákyp či mliečnu kašu. Vďaka vysokému obsahu škrobu sa počas varenia zlepuje a prirodzene zahusťuje.

Dlhozrnná ryža

Ideálna pre tých, ktorí hľadajú jemne suchší, nadýchaný výsledok. Obľúbené sú najmä jazmínová a basmati ryža, ktoré sa výborne dusia pod pokrievkou bez miešania. Prekvapivo dobrú kvalitu nájdete aj v ázijských bistrách alebo donáškach, často za nižšiu cenu ako v supermarkete.

Basmati alebo jazmínová? Záleží na chuti

Basmati ryža pochádza zo severnej Indie a Pakistanu. Má jemnú orieškovú arómu, dlhé zrná a po uvarení zostáva krásne sypká. V indickej kuchyni je nenahraditeľná.

Jazmínová ryža má korenistejšiu vôňu a o niečo lepkavejšiu konzistenciu. Pochádza z Thajska a uplatní sa najmä v ázijských jedlách – od thajského kari po japonské woky.

Overený postup: Ako uvariť ryžu bez ryžovaru

Potrebujete:

  • 160 g ryže (pre dve osoby)
  • 240 ml vriacej vody (pomer 1:1,5)
  • 1 PL rastlinného oleja
  • ½ ČL soli
  • široký, nízky hrniec s pokrievkou

Postup:

  1. Ryžu prepláchnite vo viacerých vodách, kým nie je voda číra.
  2. V suchom hrnci zohrejte olej a pridajte ryžu.
  3. Asi minútu ju opražte, kým nezosvetlí a nezačne mierne pukať.
  4. Prilejte horúcu vodu, osolte a premiešajte.
  5. Prikryte pokrievkou a varte 15 minút na miernom ohni (alebo mimo plameňa).
  6. Ryžu neotvárajte ani nemiešajte počas varenia.
  7. Po uvarení ju nadýchajte vidličkou – a máte hotovo.

Trik navyše: Chlieb ako pomocník

Ak ste to s vodou prehnali a ryža je príliš vlhká, položte na jej povrch plátok bieleho chleba. Po niekoľkých minútach nasiakne prebytočnú tekutinu.

Zároveň to funguje aj pri nepríjemných zápachoch – napríklad ak ryža trochu prihorí. Stačí nechať chlieb na ryži 5–10 minút a aróma sa výrazne zlepší.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *