Táto choroba ničí vaše paradajky. Jeden jednoduchý postrek ich zachráni

plesen zemiakova paradajky
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Vlhké počasie a chladnejšie dni sú ideálnym prostredím pre šírenie plesne zemiakovej – ochorenia, ktoré neohrozuje len zemiaky, ale aj paradajky. Ak chcete zachrániť úrodu bez chémie, vyskúšajte tieto osvedčené prírodné postreky.

plesen zemiakova paradajky

Slovenské paradajky v ohrození: Pleseň zemiaková útočí aj na ne

Mnoho záhradkárov na Slovensku si dopestúva vlastné paradajky – pre ich chuť, vôňu a čerstvosť. No počasie posledných dní s dažďami a nižšími teplotami výrazne zvyšuje riziko výskytu plesne zemiakovej (Phytophthora infestans). Hoci je známa najmä ako choroba zemiakov, veľmi často napáda aj paradajky – a to s katastrofálnymi následkami.

Toto agresívne ochorenie sa prejavuje tmavými škvrnami na listoch, ktoré rýchlo vädnú a opadávajú. Následne napáda aj stonky a plody. Preto je dôležité konať preventívne – ešte predtým, než sa pleseň v záhrade rozšíri.

Overený domáci recept: Cesnakový postrek proti plesni

Ak sa chcete vyhnúť chemickým fungicídom, cesnak ponúka účinné a ekologické riešenie. Obsahuje látky so silným antibakteriálnym a protiplesňovým účinkom – najmä allicín.

Postup prípravy cesnakového postreku:

  • Rozdrvte jednu hlávku cesnaku a zalejte ju 1 litrom vlažnej vody.
  • Nechajte lúhovať 24 hodín.
  • Preceďte cez gázu alebo jemné sitko.
  • Zrieďte vodou v pomere 1:1.
  • Aplikujte pomocou rozprašovača každé 3–4 dni, ideálne ráno alebo večer.

Postrek je vhodné aplikovať na celú rastlinu – z vrchnej aj spodnej strany listov. Môžete ho použiť aj ako okamžitú reakciu pri prvých príznakoch napadnutia.

Nemáte cesnak? Pomôže aj mlieko či droždie

Ak cesnak nie je po ruke, existujú aj ďalšie prírodné alternatívy, ktoré slovenskí záhradkári bežne používajú.

🥛 Postrek z mlieka

Plnotučné kravské mlieko obsahuje prospešné baktérie a bielkoviny, ktoré na listoch vytvárajú ochranný film – ten bráni plesni zachytiť sa a šíriť.

  • Zmiešajte mlieko s vodou v pomere 1:1.
  • Ošetrujte rastliny raz týždenne a vždy po daždi.

🍞 Drožďový postrek – prírodný „probiotik“ pre rastliny

Droždie aktivuje prirodzenú obranyschopnosť rastlín a bráni množeniu patogénov.

Ako na to:

  • Rozmiešajte 10 g čerstvého droždia v 1 litri teplej vody.
  • Pridajte lyžičku cukru a nechajte kvasiť 5–6 hodín.
  • Nalejte do postrekovača a používajte raz týždenne.

Základom úspechu je aj prevencia

Prírodné postreky pomôžu, no ešte účinnejšia je kombinácia s preventívnymi opatreniami:

  • Neprehušťujte výsadbu. Paradajky potrebujú dostatok priestoru a prúdenie vzduchu.
  • Polievajte ku koreňom, nie na listy. Vlhké listy podporujú vznik plesní.
  • Obmedzte dusíkaté hnojenie. Príliš bujný rast býva náchylnejší na choroby.
  • Odstraňujte spodné listy a napadnuté časti rastlín. Pravidelná kontrola je kľúčová.
  • Po každom daždi obnovte ochranu postrekom.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *