Táto farba banánov je najzdravšia. Veľa Slovákov to nevie

banany
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Banány sú populárnym ovocím nielen medzi športovcami, ale aj u ľudí s duševne náročnými zamestnaniami.

Ich výživová hodnota a zdravotné benefity závisia najmä od stupňa zrelosti. Zelené banány, žlté s hladkou šupkou či zrelé plody s hnedými bodkami – každý z týchto typov ponúka iné výhody a nevýhody.

Zelené banány: Bohaté na vlákninu a vhodné pre trávenie

Mnoho ľudí má voči zeleným banánom predsudky, no podľa odborníkov by si zaslúžili väčšiu pozornosť. Obsahujú rezistentnú škrobovú vlákninu, ktorá sa ešte nepretransformovala na cukor. Tento druh škrobu slúži ako potrava pre prospešné baktérie v črevách, čo ocenia najmä ľudia trpiaci syndrómom dráždivého čreva.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Je zdravé si zohriať jedlo v mikrovlnke? Asi neviete o tomto

Austrálsky športový dietológ Ryan Pinto upozorňuje, že zelené banány môžu byť pre niektorých náročnejšie na trávenie. „V malých množstvách sú prospešné, no prehnaná konzumácia môže spôsobiť nafukovanie,“ varuje.

Žlté banány: Zdravá rovnováha chutí a živín

Keď banán dozrieva, škrob sa premieňa na jednoduché cukry, čo ovplyvňuje nielen chuť, ale aj jeho stráviteľnosť. Melanie Dsouza, odborníčka na výživu, zdôrazňuje, že práve žlté banány ponúkajú optimálnu kombináciu vlákniny, cukrov a minerálov. Navyše sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi.

Pre diabetikov však môžu byť žlté banány menej vhodné, najmä ak sú úplne prezreté. Ich vyšší glykemický index totiž môže negatívne ovplyvniť hladinu cukru v krvi.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Rastlina, ktorá požiera vlhkosť vo vašom dome

Prezreté banány: Vhodné na pečenie, no pozor na kvalitu

Banány s hnedými škvrnami sa často považujú za menej atraktívne, no ich výživová hodnota zostáva stále vysoká. Profesor Sven-David Mueller upozorňuje, že obsah draslíka a horčíka sa počas dozrievania nemení. Avšak, pri nadmernom množstve hnedých plôch môže dochádzať k začiatku fermentácie, čo môže ovplyvniť chuť a kvalitu ovocia.

Prezreté banány sú ideálne na prípravu rôznych pokrmov, napríklad banánových placiek či chleba. Ak však banán začne zapáchať alebo sa na jeho povrchu objavia plesne, je lepšie ho vyhodiť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na pondelok, 20. januára 2025

Banány ako zdroj minerálov

Nezávisle od stupňa zrelosti sú banány cenným zdrojom draslíka a horčíka. Tieto minerály podporujú správnu funkciu nervového systému a svalov, čo z nich robí skvelý doplnok stravy pre športovcov i ľudí so zvýšenou psychickou záťažou.

V skratke

  • Zelené banány: Vysoký obsah vlákniny, podporujú trávenie, no môžu byť ťažšie stráviteľné.
  • Žlté banány: Ideálne na každodennú konzumáciu, ľahko stráviteľné, bohaté na antioxidanty.
  • Prezreté banány: Obsahujú viac cukru, ale sú výborné na pečenie; treba si však dať pozor na kvalitu.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *