Ťažká doba naučila Slovákov uvariť si zeleninovú polievku skoro úplne zadarmo

polievka zadarmo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Snaha využiť všetky zvyšky a neplytvať jedlom má veľa spoločného so snahou ušetriť doma čo i len cent. V skutočnosti môžete medzi „neplytvákmi“ získať inšpiráciu, ako zo zvyškov, ktoré by ste inak vyhodili, vytvoriť celé jedlo a zároveň trochu odľahčiť svoju peňaženku.

Zeleninový vývar zo zvyškov

Hotový vývar môže chodiť po vašej domácnosti každý deň. Ako základ omáčok, na zapekanie mäsa alebo aj do rizota.

Nemusíte kvôli nemu kupovať drahú zeleninu ani ho variť z kocky, stačí si ho pripraviť zo zvyškov.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nákupný vozík otvoríte bez mince či žetónu. Dokáže to každý

Je to obzvlášť dobré, ak máte zeleninu z vlastnej záhrady alebo z dôveryhodného zdroja. Vtedy môžete pokojne použiť šupky, ktoré by ste inak do vývaru vyhodili.

Môžete napríklad použiť oškrabané šupky z mrkvy a inej koreňovej zeleniny alebo pridať cibuľu, ktorú ste nespotrebovali v inom jedle a ktorá by rýchlo stratila svoju chuť. Hodia sa aj stonky špenátu alebo kapusty, zvyšky brokolice, zvyšky póru alebo dokonca špargle.

To všetko môžete pridať do zeleninového vývaru. Zvyšky zeleniny je dobré pred pridaním do vývaru zľahka opiecť, aby získali výraznejšiu chuť. Takto vás vývar plný živín a vitamínov, okrem korenia, ktoré je potrebné pridať, nebude vlastne nič stáť, pretože zvyšky zeleniny by ste aj tak vyhodili.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Uhrík ukázal perfektnú formu a podal si niektorých novinárov: Celý svet chce mier, len oni nie

Ideálne je vývar zamraziť

Pri výrobe vývaru je ideálne urobiť si ho veľa a pripraviť si ho v niekoľkých porciách, ktoré môžete použiť kedykoľvek, keď budete variť v nasledujúcich týždňoch. Zamrazte ho a v prípade potreby ho jednoducho vytiahnite z mrazničky – môžete z neho pripraviť rýchlu polievku na večeru, keď sa vám nechce variť nič iné, alebo ho pridať do jedál, kde tvorí základ – napríklad do omáčok alebo talianskeho rizota.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď na jeseň 2025: Vydrží ešte teplé počasie?

Vývar z kostí

Ak ste niekedy pripravovali mäsový vývar, viete, že je dôležité pridať mäso a kosti, aby ste získali správnu chuť a silu. Určite to môžete využiť, napríklad ak ste spracovali celé kurča a zostali vám kosti – nevyhadzujte ich a pripravte si chutný mäsový vývar.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *