Tento nálev pite každý deň. Zabudnete na tráviace problémy a prechladnutie

pitie
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Bazalka je rastlina, ktorá sa najčastejšie spája s talianskou kuchyňou, no jej význam siaha ďaleko za hranice gastronómie. Je známa aj pre svoje liečivé vlastnosti, ktoré sú využiteľné v mnohých oblastiach zdravia. Možno ju konzumovať surovú, v podobe čajov, omáčok alebo ako korenie. Ale aké sú jej najvýraznejšie zdravotné benefity a aká forma je najlepšia na jej užívanie?

Čerstvá alebo sušená – ktorá je lepšia?

Čerstvá bazalka, podobne ako iné bylinky, obsahuje veľké množstvo vody (okolo 90 %), čo znamená, že jej biologická hodnota časom klesá. Preto sa často suší, aby sa predĺžila jej trvanlivosť. Zaujímavosťou je, že sušená bazalka má vyšší obsah polyfenolov, čo z nej robí silnejší antioxidant než čerstvá verzia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Šupky tejto zeleniny neznášajú mravce. Položte ich na miesto, kam nechcete, aby chodili

Prečo je bazalka prospešná?

Bazalka pozitívne vplýva na tráviaci systém a pomáha pri miernych tráviacich ťažkostiach, plynatosti a problémoch so žalúdočnými šťavami. Okrem toho podporuje liečbu vírusových, bakteriálnych a plesňových infekcií. Vo farmakológii sa využívajú jej protirakovinové, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Bazalka zmierňuje zápaly kože, a preto sa často používa v prípravkoch proti akné. Ďalej pomáha pri bolestiach uší a pri liečbe nachladnutia. Vďaka jej esenciálnym olejom má aj antistresový účinok.

Príprava bazalkového čaju a jeho benefity

V chladnejšom období je dobré siahnuť po čaji zo sušenej bazalky, ktorý zmierňuje príznaky nachladnutia. Oleje obsiahnuté v bazalke čistia dýchacie cesty a pomáhajú znižovať teplotu. Okrem toho pomáha upraviť trávenie a upokojuje nervy. Na jeho prípravu potrebujete dve lyžičky sušenej bazalky, ktoré zalejete 250 ml vriacej vody. Čaj prikryte a nechajte lúhovať 10-15 minút. Potom ho preceďte a pite, keď trochu vychladne.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Žena na Slovensku si vybrala 1200€. Banka jej strhla 2400€

Pesto ako prírodný liek

Pesto, ktoré pozostáva z bazalky, olivového oleja, cesnaku a korenia, je výborným doplnkom zdravej výživy. Bazalka je zdrojom vitamínu A, zatiaľ čo cesnak je bohatý na vitamíny A a D, ktoré podporujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami. Spoločné užívanie týchto ingrediencií pomáha lepšiemu vstrebávaniu vitamínov v organizme.

Recept na pesto:

Na rozohriatu panvicu pridajte 50 g píniových orieškov a opražte ich asi 5 minút, kým nezhnednú. Potom ich dajte do mixéra, pridajte 75 ml olivového oleja, dve hrste čerstvej bazalky, strúčik cesnaku, 50 g strúhaného parmezánu, šťavu z polovice citróna a štipku soli a korenia. Všetko spolu zmixujte a pesto je hotové.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Štát chce podporiť pôrodnosť cez detské pôžičky a hypotéky: Inšpirácia prichádza z Maďarska

Zhrnutie:

Bazalka nie je len chutnou prísadou do jedál, ale aj silným liečivom. Sušená bazalka má vyšší obsah antioxidantov ako čerstvá, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zápaloch a infekciách, zmierňuje stres a podporuje imunitný systém. Príprava čaju či pesta je jednoduchá a oba spôsoby užívania môžu prispieť k lepšiemu zdraviu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *