jedlo hmyz cerviky
Slovensko

Tento symbol znamená, že potravina obsahuje hmyz

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Diskusia o prítomnosti hmyzu v potravinách nabrala na intenzite v roku 2023, keď Európska únia schválila legislatívu umožňujúcu predaj výrobkov obsahujúcich múku zo svrčkov.

Zatiaľ čo pre niektorých ide o ekologický zdroj bielkovín, iní sa na túto novinku pozerajú s nedôverou. Spotrebitelia, ktorí nechcú konzumovať produkty s obsahom hmyzu, by mali dôkladne čítať etikety – obzvlášť pri výbere pečiva, cestovín či jogurtov.

Je múka zo svrčkov zdravá alebo nežiaduca?

Podľa Európskej komisie a Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA) je múka zo svrčkov bezpečná na konzumáciu. Jej priaznivci vyzdvihujú vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa, vápnika a vitamínu B12. Môže byť vhodná pre ľudí na bezlepkovej diéte alebo pri redukcii hmotnosti.

Nie každý však túto zložku v potravinách víta. Pre mnohých je predstava konzumácie hmyzu neprijateľná. Dôležité je preto robiť informované rozhodnutia pri nákupoch – výrobky obsahujúce múku zo svrčkov musia byť na obaloch jasne označené.

Ako rozpoznať múku zo svrčkov v zložení?

Ak sa chcete vyhnúť konzumácii produktov s obsahom hmyzu, sledujte označenia na obaloch. Múka zo svrčkov môže byť uvedená pod rôznymi názvami, ako napríklad:

  • Cricket powder
  • Acheta Domesticus (svrček domový)
  • Tenebrio Molitor (larvy múčneho červa)
  • Locusta Migratoria (saranča sťahovavá)

Legislatíva stanovuje aj maximálne množstvo múky zo svrčkov v potravinách – nesmie presiahnuť 2 gramy na 100 gramov produktu.

Nielen múka – ďalšie hmyzie zložky v potravinách

Múka zo svrčkov nie je jediná potravinová zložka pochádzajúca z hmyzu. Často sa používa aj košenila (E120) – červené farbivo získavané zo sušených tiel červcov opunciových, ktoré sa prirodzene vyskytujú v Južnej Amerike a Mexiku. Košenila sa často pridáva do ovocných jogurtov, nápojov a sladkostí.

Ľudia so sklonom k alergiám by mali byť obozretní – tak múka zo svrčkov, ako aj košenila môžu spôsobovať alergické reakcie, najmä v dôsledku možnej kontaminácie počas výrobného procesu. Odporúčaná denná dávka košenily by nemala presiahnuť 5 mg na kilogram telesnej hmotnosti.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *