Tieto druhy zeleniny prečisťujú pečeň aj črevá. Zaraďte ich do jedálnička, ak vám záleží na trávení a detoxikácii

zelenina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pečeň a črevá zohrávajú zásadnú úlohu pri trávení, vstrebávaní živín aj vylučovaní toxínov. Ak chcete podporiť ich zdravie prirodzenou cestou, stačí siahnuť po niektorých druhoch zeleniny, ktoré máte bežne doma. Ktoré konkrétne druhy by vo vašom jedálničku nemali chýbať?

zelenina 1

Zdravé trávenie začína pri výbere potravín

Správne fungujúci tráviaci systém má vplyv na celkové zdravie – od imunity cez hladinu energie až po psychickú pohodu. Pečeň odstraňuje z tela škodlivé látky a tvorí žlč, črevá zasa zabezpečujú vstrebávanie živín a odvádzanie zvyškov. Ich činnosť však môžeme výrazne ovplyvniť tým, čo jeme.

Niektoré druhy zeleniny majú prirodzene očistný a regeneračný účinok. Vďaka obsahu antioxidantov, vlákniny a bioaktívnych látok pomáhajú udržiavať pečeň aj črevá vo forme.

1. Cvikla – podpora detoxikácie aj črevnej peristaltiky

Cvikla patrí medzi najvýživnejšie koreňové zeleniny. Obsahuje betalaíny, betain a pektín, ktoré podporujú detoxikáciu pečene, zlepšujú činnosť čriev a chránia telo pred hromadením toxínov. Pravidelné jedenie cvikly zároveň pomáha regenerácii pečeňového tkaniva.

cvikla

2. Brokolica – zelená ochrana pre pečeň

Brokolica je zdrojom sulforafanu – zlúčeniny, ktorá stimuluje prirodzené čistiace mechanizmy pečene. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C a vitamínu K má priaznivý vplyv aj na črevá a imunitný systém.

brokolica

3. Ružičkový kel – drobný, ale účinný spojenec trávenia

Ružičkový kel, často podceňovaný, obsahuje množstvo vlákniny, vitamínov a sírnych zlúčenín, ktoré podporujú činnosť tráviacich enzýmov a zlepšujú tok žlče. Jeho konzumácia môže zvýšiť aktivitu detoxikačných enzýmov nielen v pečeni, ale aj v pľúcach.

4. Zelená listová zelenina – špenát, kapusta, kel aj kučeravý jarmuž

Listová zelenina je bohatá na chlorofyl, antioxidanty a vitamíny, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Zároveň pomáha telu zbavovať sa toxických látok a stimuluje pečeň k prirodzenej očiste. Špenát, kapusta či jarmuž by mali byť bežnou súčasťou každodenného stravovania.

Ako túto zeleninu zaradiť do bežného jedálnička?

Možnosti sú pestré. Cviklu môžete jesť surovú, dusenú, pečenú alebo vo forme šťavy. Brokolica chutí výborne dusená na pare či zapekaná. Ružičkový kel sa hodí ako príloha k mäsu alebo do teplých šalátov. Zelenú listovú zeleninu možno využiť do smoothie, šalátov, polievok či dusených jedál.

Zdravé črevá si vyžadujú aj pohyb, spánok a dostatok vody

Okrem stravy zohrávajú dôležitú úlohu aj ďalšie faktory: pravidelný pohyb podporuje črevnú peristaltiku, kvalitný spánok zasa regeneráciu a duševnú rovnováhu. Pitný režim je nevyhnutný na udržanie hydratácie a prevenciu zápchy. Ak sa navyše vyhnete dlhodobému stresu, vaše trávenie sa vám odvďačí.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *