Tieto potraviny sa vám nepokazia celé roky a nemusia do chladničky

kuchyna

Niekedy, keď otvárate niečo na jedenie, premýšľate, či to bude vhodné na jedenie aj o dva dni. Výrobky, v závislosti od toho, ako boli spracované a koľko vody obsahujú, môžu vydržať mnoho rokov bez akéhokoľvek poškodenia. Pozrite si tento zoznam vecí, ktoré môžu stáť v skrini mnoho rokov a napriek tomu sa nepokazia.

Verili by ste, že počas nedávneho prieskumu v Antarktíde sa našiel malý balíček, z ktorého sa vykľul ovocný koláč. Po rozmrazení dezert vyzeral a voňal veľmi dobre a po krátkom skúmaní vedci dospeli k záveru, že ide o pozostatok britskej expedície, ktorá sa uskutočnila pred 100 rokmi! Koláč nie je jediným takýmto prípadom v histórii, keď je jedlo vhodné na konzumáciu po veľmi, veľmi dlhom čase.

Potraviny, ktoré sa nekazia

Začnime známym medom, ktorý nám už viackrát dokázal, že prežije aj egyptské pohromy. Pred niekoľkými rokmi našla skupina výskumníkov v starej hrobke nádobu starú tri tisíc rokov! Vo vnútri hlinenej misky našli zlatistú tekutinu, ktorá sa ukázala byť medom. Mala dokonalú konzistenciu a bola vhodná na konzumáciu! Niekedy sa v hrobkách našli aj balíčky so semenami, ktoré napriek tomu, že boli sušené, boli tiež vhodné na konzumáciu. To všetko vďaka cukrom, ktoré obsahujú a vďaka ktorým sa produkt nekazí.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Veľa ľudí pije kávu nesprávne a zbytočne si zaťažujú telo. Robte to takto

Hoci si možno myslíme, že na dlhé skladovanie sú vhodné len suché výrobky, ukazuje sa, že aj tekutiny majú predĺženú trvanlivosť. Prvým výrobkom, ktorý po otvorení vydrží až tri roky, je sójová omáčka. Ďalším výrobkom, ktorý sa nemôže pokaziť, je ocot na varenie. Používame ho v malých množstvách, takže jedna fľaša nám môže vydržať až niekoľko rokov.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Potraviny, ktoré by ste nemali pred prípravou umývať

Čo ešte sa oplatí mať v kuchynských skrinkách?

Soľ je prírodný konzervačný prostriedok, takže ju ťažko podozrievať zo skazy. Kedysi sa používala na konzervovanie mäsa, ktoré sa, ako vieme, po niekoľkých dňoch začína rozkladať. Nasolené mäso sa nechalo chvíľu odpočívať a bolo stále jedlé. Druhým bežným konzervačným prostriedkom je cukor. Aj ten má za následok zastavenie množenia baktérií a plesní.

Keď už sme pri sladkostiach, treba povedať, že tmavá čokoláda je druh sladkosti, ktorý sa veľmi ťažko kazí. Ak má v sebe veľa kakaovej hmoty a neotvárame ju, môže nám v zásuvke zostať aj niekoľko rokov. Na záver treba spomenúť instantnú kávu. Kávová pasta je spracovaná takým spôsobom, že ak sa skladuje pri nízkej teplote, môže vydržať aj niekoľko rokov bez toho, aby chytila pleseň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *