Fašiangy sú časom sladkých dobrôt – na stoloch nesmú chýbať šišky, fánky či lievance. Tradičné recepty však často vyžadujú veľa času a trpezlivosti, čo si nie každý môže dovoliť.
Našťastie existuje rýchle riešenie – bleskové tvarohové šišky, ktoré pripravíte len za 20 minút! Sú nadýchané, voňavé a nevyžadujú miesenie cesta. Stačí pár základných ingrediencií a mixér.
Jednoduché suroviny – všetko, čo máte doma
Ako už názov napovedá, hlavnou ingredienciou týchto šišiek je tvaroh. Ostatné suroviny patria k bežnej výbave každej kuchyne, takže je veľká šanca, že ich už máte poruke.
Čo budete potrebovať?
- 250 g tvarohu
- 1 vajce
- 4 lyžice múky
- 1 lyžica vanilkového cukru
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- olej na vyprážanie
Ako pripraviť rýchle tvarohové šišky?
Tento recept je ideálny pre začiatočníkov aj pre tých, ktorí nechcú tráviť hodiny v kuchyni. Príprava je jednoduchá a pozostáva z troch krokov:
- Zmiešajte suroviny
Do mixéra vložte tvaroh, vanilkový cukor, vajce a prášok do pečiva. Všetko spolu rozmixujte dohladka. Potom pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby vzniklo jednotné, mierne lepivé cesto. - Tvarovanie šišiek
Dosku jemne posypte múkou a z pripraveného cesta vytvarujte malé guľôčky. Najjednoduchšie je naberať cesto lyžicou, aby boli šišky rovnomerné. - Vyprážanie
V hrnci alebo na hlbokej panvici rozohrejte olej. Keď bude dostatočne horúci, vložte šišky a smažte ich dozlatista zo všetkých strán. Po upečení ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Ako servírovať tvarohové šišky?
Tieto šišky chutia skvele samy o sebe, ale môžete ich ešte vylepšiť rôznymi prísadami. Tradične sa posýpajú práškovým cukrom alebo polievajú polevou, no výbornou voľbou je aj škoricová posýpka. Na jej prípravu stačí zmiešať dve lyžice cukru s lyžičkou škorice a v tejto zmesi šišky obaliť.
Ak máte radi plnené šišky, môžete do nich pridať ovocný džem, marmeládu alebo čokoládový krém. Táto verzia si určite získa najmä deti!