Tieto výrobky nikdy nezohrievajte v mikrovlnke. Je to nebezpečné pre zdravie

mikrovlnka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mikrovlnka je rýchly pomocník, no nie všetko jedlo je vhodné na opätovné ohrievanie. Výživová špecialistka Celina Kinická upozorňuje, ktoré potraviny by ste radšej mali zjesť čerstvé a prečo môže byť ich zohrievanie rizikové.

mikrovlnka

Mikrovlnka šetrí čas, no nie vždy zdravie

Varenie sa za posledné roky výrazne zmenilo – moderné technológie umožňujú jednoduchšie a rýchlejšie spracovanie potravín. Mnohí z nás siahajú po mikrovlnnej rúre, keď chceme rýchlo zohriať obed zo včera. Je to praktické, najmä keď máme doma zvyšky jedla. No nie všetky pokrmy sú vhodné na opätovné zohrievanie – niektoré môžu stratiť výživové látky alebo dokonca poškodiť naše zdravie.

Ktoré jedlá by ste radšej nemali ohrievať?

Výživová poradkyňa Celina Kinická v rozhovore upozornila na potraviny, ktoré po druhom ohriatí môžu predstavovať zdravotné riziko. Ich zloženie sa pri ďalšej tepelnej úprave mení spôsobom, ktorý nemusí byť pre organizmus priaznivý.

Kuracie mäso: nenápadné riziko

Možno vás to prekvapí, ale medzi rizikové jedlá patrí aj kuracie mäso. Pri opätovnom zohrievaní sa mení štruktúra bielkovín, ktoré sa potom horšie trávia a môžu spôsobovať tráviace ťažkosti. Preto je lepšie konzumovať kurča hneď po príprave, alebo ho zjesť studené – napríklad v šaláte.

Listová zelenina a dusíkaté látky

Podobné pravidlo platí aj pre špenát či stonkový zeler. Obsahujú dusičnany, ktoré sa pri opätovnom ohreve môžu premeniť na dusitany – látky, ktoré sú podľa odborníkov potenciálne karcinogénne. Preto túto zeleninu zohrievajte len raz, ideálne tesne pred jedlom.

Vajcia, huby a zemiaky pod mikroskopom

Varené vajcia by ste do mikrovlnky dávať nemali vôbec. Pri ďalšom ohreve sa z ich bielkov môžu uvoľniť škodlivé látky. Odborníčka varuje aj pred opätovným ohrevom húb – tepelne upravené huby pri ďalšom zohrievaní môžu meniť zloženie bielkovín tak, že vznikajú toxické zlúčeniny. Tie môžu zaťažiť trávenie alebo dokonca spôsobiť srdcové ťažkosti.

A čo zemiaky? Tie pri druhom ohreve strácajú množstvo vitamínov a minerálov. Z rovnakého dôvodu nie je vhodné zohrievať ani varené cvikly či vodnice.

Pozor aj na polievky: Rozdeľte ich na porcie

Ak radi pripravujete väčší hrniec polievky na viac dní, mali by ste zbystriť pozornosť. „Viacnásobné zohrievanie polievky nie je vhodné. Rozdeľte si ju hneď po uvarení na menšie porcie a tie zohrievajte samostatne len raz,“ odporúča Celina Kinická.

Zdravšia alternatíva: Niektoré jedlá chutia výborne aj studené

Najlepším riešením je uvariť len toľko, koľko naozaj zjete v ten istý deň. Ak vám predsa len niečo zostane, skúste si jedlo vychutnať za studena – napríklad cestoviny, ryžu či pečené zeleninové jedlá. Ušetríte čas, zachováte živiny a chránite svoje zdravie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *