Väčšina ľudí počula, že paradajky je lepšie skladovať mimo chladničky, aby zostali dlhšie chutné a čerstvé. Ale to nie je všetko. Stačí ďalšia malá zmena návykov, aby ste si dlhšie užívali ich lepšiu chuť.
Paradajky sa rýchlo kazia. Všetko je to o vode
Paradajky sa skladajú z 93 % vody a ich šupka je veľmi tenká. Pri každom porušení šupky sa do paradajky dostane viac vzduchu. Takto sa môže začať proces hnitia.
Keď odlúpneme stonku, porušujeme šupku paradajky. Tým sa do nej ľahšie dostane vzduch. Preto by sa paradajky s odlomenou stopkou mali skladovať inak ako tie, ktoré majú ešte celú stopku.
So stonkou hore alebo dole? Je to veľký rozdiel
Kulinársky časopis Cook’s Illustrated uskutočnil experiment. Dve dávky paradajok s odlomenou stopkou nechal niekoľko dní v kuchyni pri izbovej teplote: jedna bola umiestnená stopkou nahor, druhá naopak.
Ukázalo sa, že paradajky so stonkou nadol plesnivejú oveľa pomalšie ako paradajky uložené opačne.
Prečo sa to stalo? Je to jednoduché. Uskladnenie paradajok pri izbovej teplote stranou „stonkou“ nadol chráni paradajky o niečo lepšie a zabraňuje prenikaniu vzduchu cez odkryté miesto v blízkosti stonky. Výsledkom je, že takto skladované paradajky vydržia dlhšie čerstvé.
Paradajky mimo chladničky alebo v chladničke? Vedci sa na tom nezhodujú
Často počúvame aj radu, že paradajky je lepšie skladovať mimo chladničky. Na túto tému dokonca vzniklo niekoľko vedeckých štúdií.
Väčšina vedcov zastáva názor, že už pri teplotách pod 10 stupňov Celzia sa v paradajkách začína vytvárať zlúčenina (nazývaná (Z)-3-hexenal), ktorá je zodpovedná za zhoršenie ich chuti.
V záujme zachovania chuti je preto skutočne lepšie neuchovávať paradajky v chladničke. Mimo chladničky zostanú paradajky čerstvé kratší čas, ale to sa dá napraviť tak, že ich budete skladovať stopkami smerom nadol a odstránite z nich všetky fóliové obaly.