Toto ovocie chráni mozog pred Alzheimerovou chorobou. Odporúča ho aj neurológ

ovocie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Strava bohatá na ovocie a zeleninu patrí medzi najúčinnejšie spôsoby, ako si udržať bystrý rozum aj vo vyššom veku. Neurológ dr. Mill Etienne zdôrazňuje, že práve granátové jablko je jedinečným spojencom v prevencii Alzheimerovej choroby. „Denná porcia jeho semienok zásobuje mozog silnými antioxidantmi, ktoré chránia nervové bunky pred degeneráciou,“ uvádza lekár.

ovocie

Silné antioxidanty na ochranu nervových buniek

Granátové jablko obsahuje punikalagíny a antokyány – prírodné zlúčeniny s protizápalovým a antioxidačným účinkom. Znižujú oxidačný stres a spomaľujú tvorbu β-amyloidových plakov v mozgu, ktoré sú jedným z hlavných faktorov poškodzovania neurónov pri Alzheimerovej chorobe. Pravidelná konzumácia granátových jabĺk môže zlepšiť pamäť a sústredenie, čo ocenia najmä ľudia po päťdesiatke.

granatove jablko

Ako zaradiť granátové jablko do každodennej stravy

Sezóna granátových jabĺk trvá od septembra do decembra. Mimo sezóny siahnite po kvalitnej 100 % šťave alebo extrakte bez pridaného cukru. Semienka sa hodia do ovsených kaší, jogurtu, šalátov či kuskusu. Čerstvá šťava osvieži smoothie a granátová melasa zvýrazní chuť pečenej zeleniny, ryže alebo grilovaného syra. Pravidelnosť je kľúčom k využitiu jeho ochranného potenciálu pre mozog.

Pozor na interakcie s liekmi

Granátové jablko môže ovplyvniť účinky niektorých liekov – najmä antikoagulancií, statínov a ACE inhibítorov. Ak užívate tieto prípravky, poraďte sa s lekárom pred tým, ako ho začnete konzumovať pravidelne. U citlivejších ľudí môže spôsobiť tráviace ťažkosti, preto sa odporúča začať s menšími dávkami.

Alternatívy, keď granátové jablko nie je k dispozícii

Ak je granátové jablko ťažko dostupné alebo drahé, odborníci odporúčajú tmavé hrozno, čučoriedky či avokádo. Aj tieto plody sú bohaté na antioxidanty a prirodzene podporujú zdravie nervovej sústavy. Pravidelná konzumácia ovocia bohatého na polyfenoly je investíciou do dlhodobej duševnej sviežosti.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *