vyvar
Slovensko

Toto ovocie dodá vývaru dokonalú chuť. Je to trik od babičky

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

V mnohých slovenských domácnostiach patrí silný domáci vývar k neodmysliteľnej súčasti víkendového obeda. Každý má ten svoj overený recept, no existuje jedna netradičná prísada, ktorá môže chuť vývaru výrazne vylepšiť – obyčajné jablko.

V našej rodine je kráľovnou vývaru jednoznačne moja stará mama. Keď v nedeľu pripraví veľký hrniec vývaru, netreba ani rozmýšľať o tom, čo bude v pondelok na obed – nič totiž nezostane. Každý si pýta dupľu. Tajomstvom jej polievky nie je len množstvo mäsa a zeleniny, ale aj jedna netradičná ingrediencia – celé jablko.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Do Tatier sa vrátila zima. Od rána tam sneží

Možno to znie zvláštne, no verte, že jablko vývaru dodá jemnú sladkosť a vyváženú chuť, ktorú si zamilujete.

Ako uvariť skutočne chutný vývar?

Hoci sa vývar môže na prvý pohľad zdať ako jednoduchá polievka – veď len vložíte mäso, zeleninu a koreniny do hrnca – dosiahnuť skutočne bohatú chuť si vyžaduje viac než len nahádzať suroviny do vody.

Základom je kvalitné mäso. Môžete použiť klasickú sliepku, kuracie stehná alebo krídla, no výbornú chuť dosiahnete aj kombináciou viacerých druhov – napríklad kura, kačica, hovädzie či morčacie mäso. Rôzne druhy mäsa dodajú vývaru hĺbku a silnejšiu arómu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako pôsobí jedlá sóda na burinu? Vysvetľujeme raz a navždy

Zelenina by mala byť čerstvá a nešetriť sa ňou. Základ tvorí mrkva, petržlen, zeler, pór a určite aj cibuľa, ideálne opálená na sucho alebo na sporáku – tá dodá vývaru krásnu farbu a vôňu. Skvelým doplnkom je aj ligurček (ľubovník), bobkový list, nové korenie a pre jemný zlatistý nádych aj štipka kurkumy. Niektorí pridávajú aj kúsok kapusty alebo sušené huby.

Jablko vo vývare? Prekvapivo výborný nápad

Prísada, ktorou ma stará mama vždy prekvapila, je práve obyčajné jablko. Najvhodnejšie sú kyslasté odrody – tie jemne zjemnia slanosť vývaru a zároveň zvýraznia prirodzenú chuť mäsa. Sladké jablká síce tiež fungujú, no treba dať pozor, aby vývar nebol príliš sladký – vtedy je dobré ubrať na množstve mrkvy.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako jednoducho ošúpať paradajky: 5 overených trikov bez vriacej vody, ktoré vám ušetria čas v kuchyni

Jablko sa pridáva celé, aj so šupkou, najlepšie až v poslednej fáze varenia. Takto sa nerozvarí, nezakalí vývar a zároveň stihne odovzdať svoju jemnú arómu. Výsledok? Polievka, ktorú si každý bude pýtať znovu a znovu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *