V mnohých slovenských domácnostiach patrí silný domáci vývar k neodmysliteľnej súčasti víkendového obeda. Každý má ten svoj overený recept, no existuje jedna netradičná prísada, ktorá môže chuť vývaru výrazne vylepšiť – obyčajné jablko.
V našej rodine je kráľovnou vývaru jednoznačne moja stará mama. Keď v nedeľu pripraví veľký hrniec vývaru, netreba ani rozmýšľať o tom, čo bude v pondelok na obed – nič totiž nezostane. Každý si pýta dupľu. Tajomstvom jej polievky nie je len množstvo mäsa a zeleniny, ale aj jedna netradičná ingrediencia – celé jablko.
Možno to znie zvláštne, no verte, že jablko vývaru dodá jemnú sladkosť a vyváženú chuť, ktorú si zamilujete.
Ako uvariť skutočne chutný vývar?
Hoci sa vývar môže na prvý pohľad zdať ako jednoduchá polievka – veď len vložíte mäso, zeleninu a koreniny do hrnca – dosiahnuť skutočne bohatú chuť si vyžaduje viac než len nahádzať suroviny do vody.
Základom je kvalitné mäso. Môžete použiť klasickú sliepku, kuracie stehná alebo krídla, no výbornú chuť dosiahnete aj kombináciou viacerých druhov – napríklad kura, kačica, hovädzie či morčacie mäso. Rôzne druhy mäsa dodajú vývaru hĺbku a silnejšiu arómu.
Zelenina by mala byť čerstvá a nešetriť sa ňou. Základ tvorí mrkva, petržlen, zeler, pór a určite aj cibuľa, ideálne opálená na sucho alebo na sporáku – tá dodá vývaru krásnu farbu a vôňu. Skvelým doplnkom je aj ligurček (ľubovník), bobkový list, nové korenie a pre jemný zlatistý nádych aj štipka kurkumy. Niektorí pridávajú aj kúsok kapusty alebo sušené huby.
Jablko vo vývare? Prekvapivo výborný nápad
Prísada, ktorou ma stará mama vždy prekvapila, je práve obyčajné jablko. Najvhodnejšie sú kyslasté odrody – tie jemne zjemnia slanosť vývaru a zároveň zvýraznia prirodzenú chuť mäsa. Sladké jablká síce tiež fungujú, no treba dať pozor, aby vývar nebol príliš sladký – vtedy je dobré ubrať na množstve mrkvy.
Jablko sa pridáva celé, aj so šupkou, najlepšie až v poslednej fáze varenia. Takto sa nerozvarí, nezakalí vývar a zároveň stihne odovzdať svoju jemnú arómu. Výsledok? Polievka, ktorú si každý bude pýtať znovu a znovu.